Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Інноваційні бакалаврські програми Львівського ІТ Кластеру в Університеті – впевнений шлях до кар’єри в IT

11 червня 2020, 16:48
Львівський ІТ Кластер

Ось-ось розпочнеться вступна кампанія. Для тих, хто вже визначився з напрямом майбутньої професії, залишилося лише вибрати заклад вищої освіти і програму. А що ж варто обрати абітурієнтам, які бачать своє майбутнє у сфері ІТ?

Одним із пріоритетних напряків роботи Львівського ІТ Кластеру є ІТ-освіта, в рамках якої реалізовують проєкти IT Future та IT Expert. Завдяки проєкту IT Expert вдалося оновити навчальний план у низці університетів Львова (Львівському національному університеті імені Івана Франка, Національному університеті «Львівська політехніка», Львівському державному університеті безпеки життєдіяльності та Українському католицькому університеті). Також було впроваджено нові бакалаврські програми, серед яких – «Інтернет речей» та «Робототехніка» у Львівській політехніці.

Які особливості цих програм і чому абітурієнту 2020 року варто звернути на них увагу?

Майже в ІТ

Інноваційні програми розроблені представниками університетів спільно з ІТ-спеціалістами провідних львівських ІТ-компаній, щоб максимально наблизити теорію до практики та підготувати студентів до сучасних викликів ринку праці. Навчання студентів інноваційних програм побудоване за принципом роботи в ІТ-компанії, зокрема студенти створюють власні проєкти, запускають стартапи, а допомагають їм у цьому ментори, досвідчені ІТ-спеціалісти з індустрії. Окрім того, студенти кластерних програм проходять стажування в львівських ІТ-компаніях, мають доступ до воркшопів та лекцій у межах навчальних планів компаній, а також захищають свої власні проєкти перед експертами ІТ-компаній.

Серед компаній, які долучилися до створення програм та активно надають експертну підтримку у навчальному процесі – PLVision, Ciklum, SoftServe, Eleks, Intellias, Conscensia, Cypress, Perfectial, KindGeek, Lohika, Vakoms, N-iX, VectorSoftware, V.I.Tech, GlobalLogic, Sombra, Nravo, Masteram та Infopulse.

Унікальні предмети

За допомогою міждисциплінарних предметів студенти мають можливість дізнатися, як працює ІТ-індустрія. Такі навички як командна робота входять до навчальних планів усіх програм, впроваджених Кластером. Крім того, велику увагу приділяють умінню успішно презентувати свій проєкт чи стартап, а це публічні виступи, створення презентацій, правильна побудова пітчингових виступів тощо. Розвиток професійних навичок – найважливіший пріоритет у навчанні студентів. На інноваційних програмах вчать мислити нестандартно, щоб підготувати майбутніх спеціалістів до викликів, з якими вони можуть зіткнутися у роботі над реальними проєктами.

Технічне оснащення

Завдяки фінансовій підтримці компаній-членів Львівського ІТ Кластеру впродовж 2017–2019 років у Національному університеті «Львівська політехніка» було створено 2 інноваційні лабораторії, де можна експериментувати та створювати щось першими (лабораторія Інтернету речей і лабораторія «Проєктування і конструювання Інтернету речей»). До прикладу, в IoT-лабораторії Львівської політехніки студенти програми «Інтернет речей» мають можливість пройти весь процес створення розумних пристроїв – від написання коду до виготовлення пристрою. Для проєктування в лабораторії є лазерний гравер і 3D-принтер, а для розвитку навиків у програмуванні, у роботі з сенсорами та контролерами – робомашини.

Інноваційні бакалаврські програми ІТ Кластеру у Львівській політехніці