Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Інститут геодезії Львівської політехніки — переможець тендеру на виконання робіт із впровадження на території України Європейської системи висот

4 серпня 2020, 14:55
Інститут геодезії

Нещодавно ІГДГ переміг у тендерних закупівлях Prozorro на виконання тематики щодо зв’язків нівелірних мереж України та Польщі. Запланований комплекс високоточних супутникових та геодезичних вимірів вартістю 2.5 млн грн має не тільки вагоме економічне, але і стратегічне й політичне значення.

Кінцевою метою геодезичних робіт є прийняття КМ України постанови з впровадження на території України нової високоточної системи висот — UELN/EVRS2000 (Об’єднана європейська нівелірна мережа/Європейська вертикальна референцна система 2000 року). Впровадження нової системи висот заплановано з 1 січня 2023 року.

UELN/EVRS2000 є основною висотною системою відліку на території Європи, відповідно до рекомендацій Eurocontrol (безпека повітряного руху) та EuroGeographics (Європейська асоціація національних картографо-геодезичних та кадастрових служб). Саме тому актуальні питання узгодження висотної основи України зі сучасними стандартами в цій галузі.

Введення та розповсюдження на території України системи висот UELN/EVRS2000 сприятиме інтеграції України в європейську економічну систему, участі в міжнародних наукових дослідженнях глобальних екологічних і геодинамічних процесах, вивченні фігури Землі і гравітаційного поля.

На сьогодні в Україні діє Балтійська система висот 1977 року, яку використовують для складання топографічних карт і планів та забезпечення потреб усіх галузей економіки, оборони країни та національної безпеки держави. Вихідним пунктом нівелірної мережі, яка поширює Балтійську систему висот, є нуль Кронштадтського футштока (Росія).

Проте Балтійська система висот 1977 року  морально застаріла, оскільки вона не має безпосереднього зв’язку з Європейською вертикальною системою висот, до того ж, не адаптована до Європейської гравіметричної рівневої поверхні. Відсутня можливість поновлення висотних вимірів відносно Крондштандтського футштока. Тому альтернативним є входження нівелірної (висотної) мережі України до Об’єднаної європейської нівелірної мережі (UELN), що забезпечить впровадження високоточної Європейської вертикальної референцної системи висот UELN/EVRS2000 на території України.

Коли був створений Європейський Союз, в Європі виникла потреба в єдиній системі висот. Щоб подолати відмінності між своїми національними системами висот, країни Євросоюзу зв’язали свої системи висот в рамках UELN (Об’єднаної європейської висотної мережі). Нуль Амстердамського футштоку  було обрано як нульову точку для цієї європейської висотної  системи з назвою EVRS (Європейська вертикальна система відліку)

Угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом, що набула повної міжнародно-правової чинності 1 вересня 2017 року, на сьогодні потребує прискорення інтеграції у світовий та європейський інформаційний простір.