Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Карантинна фізхвилинка

19 травня 2020, 10:07
Юлія Паньків, другокурсниця кафедри журналістики та засобів масової комунікації

Карантинні обмеження не оминули нікого, навіть спортивну галузь. Однак у час заборон усе ж можна було побачити людей на майданчиках і стадіонах. Спорт – сила, але у час пандемії може стати небезпечним. Звісно ж, якщо не підходити до занять з розумом.

Уряд України до закінчення карантину заборонив відвідувати спортивні зали та майданчики, парки й сквери. Професійні команди теж були змушені піти на незаплановані «канікули». Лиш збірним нещодавно знову дозволили тренуватися. Проте треба пам’ятати про безпеку: бігом, їздою на велосипеді, іншими видами спорту треба займатися у масках (у громадських місцях). Також можна збиратися не більше, ніж двом особам і лише на дозволених територіях. Хоча доволі складно тренуватися поодинці й фізично, й морально. Усі, хто готувались до чемпіонатів, міжнародних змагань, змушені зачекати, адже спортивні події перенесені на невизначений термін. Особливо складно тим, хто мав брати участь в Олімпійських іграх, адже їх перенесли на 2021 рік.

А як змінилося спортивне життя атлетів нашої альма-матер? Про стан справ у велоспорті нам розповіла Тетяна Вачко, студентка третього курсу Інституту архітектури та дизайну, яка успішно захищає своє спортивне ім’я не лише на українській, але й на міжнародній арені:

«Зараз всі тренування відбуваються на шосе, адже спорткомплекс СКА, який є осередком львівського велоспорту, зачинений на карантин. Звичайно, у команді їздити набагато легше, ніж одному, і цей чинник дещо демотивує. Так само шкода, що всі гонки у найближчий час або скасовані, або перенесені. Але є й позитив. Політехніка запровадила онлайн-навчання, а це означає, що часу та можливості тренуватись є більше. Я вважаю, що ця ситуація для спортсмена корисна. Передусім є час, щоб усе переосмислити й вирішити, чи тобі взагалі це потрібно, а чи врешті-решт зупинитися і перестати займатись. Мені дуже пощастило, адже велоспорт у час цього вимушеного «відпочинку» не є забороненим, навпаки, на вулицях все більше людей на велосипедах».

Про плавання ми поговорили з Андрієм Шимоняком, студентом третього курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:

«Я почав відвідувати басейн у 12 років, зараз мені 19. За цей час я мав можливість виступити на деяких аматорських змаганнях місцевого та обласного рангу, але плавання для мене – хобі, яке я ніколи не залишу. Дуже прикро, що карантин лімітує мене у можливості тренуватись, адже не можу займатися належним чином. Максимум – «сухе плавання». Проте я стараюся підтримувати свою фізичну форму, незважаючи ні на що. З самого початку карантину почав бігати, а також почав робити різні вправи з кросфіту. Звісно, це не замінить повноцінних щоденних запливів, але цього достатньо, щоб не втратити форму».

Карантин засмутив і вболівальників. Про один з найпопулярніших видів спорту – футбол – нам розповіла другокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти та фанатка команди «Шахтар» Діана Ільїна:

«Карантин добряче вплинув на футбольні події. 15 березня відбувся останній тур Української Прем’єр-ліги. Команди грали вже без глядачів на трибунах. Найпершими призупинили турніри Італії та Іспанії. Матчі Ліги Європи та Ліги Чемпіонів перенесли на невизначений термін. Ігри відбувалися лише у Білорусі та Таджикистані, де не було таких безпекових заходів, як у більшості країн. Турнір Євро-2020 також відклали на літо 2021 року. Зараз відбувається послаблення карантину, тому існує можливість відновлення футбольного сезону. Німецька Бундесліга повернеться першою».

А от в університеті через карантин були змушені скасувати семестровий контроль з дисципліни «Фізичне виховання». Однак у час дистанційного навчання курс з фізичної культури був доданий до ВНС і він досі в активному доступі. Що можуть отримати з нього студенти? Під час карантину чимало людей хочуть підтримувати своє тіло у хорошій формі, а у внутрішньому навчальному середовищі знайдеться багато корисної інформації. Якщо студент знає, що йому потрібно, то може відкрити дистанційний курс, вибрати будь-яку тему, і отримати відеоролики з вправами.

Також можемо порекомендувати вам комплекс вправ, завдяки якому легко підтримувати тіло у тонусі. Я сама професійно займаюся велоспортом і користуюся цими вправами впродовж шести років.

З чого варто починати? Раджу спочатку пробігати по одному кілометру, завершуючи пробіжку розминкою. Це забезпечить тонус та бадьорість на весь день. У такому темпі потрібно тренуватися впродовж тижня, а тоді щодня збільшувати відстань пробіжки на 200–300 метрів. Після розминки можна робити також розтяжку – так м’язи відновлюватимуться швидше.

Якщо ви вирішили у час карантину максимально довго залишатися вдома, то не варто лише лежати на дивані. Приділяйте щодня 20–30 хвилин комплексу вправ. Прес качаємо з допомогою скручування або планки; спину – з допомогою імітації плавання. Стрункі ніжки забезпечить вистрибування на місці. До речі, треба намагатися стрибати якнайвище. Завжди актуальними є присідання. Виконуючи цю вправу, не відривайте п’ятки від підлоги та тримайте спину рівно. Для рук корисними будуть відтискання. Основне для цієї вправи – прямі ноги та спина, руки мають бути розміщені на ширині плечей. Треба робити три підходи по 15 хвилин з усіма вправами, відпочиваючи між ними по дві хвилини.

Будьмо здорові!