Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Кіноаналіз: як перегляд фільмів впливає на наше ментальне здоров’я

8 жовтня 2020, 08:56
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Перегляд кінострічок – найпростіший спосіб поринути в іншу реальність. Улюблені фільми збагачують людське світобачення, змінюють настрій, допомагають навчитися проявляти щирі почуття в реальному житті. Та мало хто знає, що таке проведення часу не тільки додає яскравих барв та гострих відчуттів нашій буденності, але й зміцнює психічне здоров’я. Нещодавно двоє студентів-психологів Львівської політехніки, Соломія Толочко та Михайло Бекар, які є волонтерами психоневрологічного диспансеру та творчими натурами, спільно з учасниками соціально-просвітницького проєкту «ChildMentor» створили по-справжньому цікавий захід. «Альтернативно Про Кіно» – це унікальний простір для перегляду та обговорення фільмів у затишній атмосфері. За словами організаторів проєкту Михайла Бекара та Соломії Толочко, головна ціль заходу – створити максимально комфортне середовище для учасників. Окрім аналітичних дискусій, відвідувачі навчаться безпечно виражати свої почуття через образи персонажів. Цей простір створено для того, щоб прожити ще невідоме, познайомитися зі своєю всебічністю та відновити ресурс. Тут кожен опиняється у доволі незвичайних умовах, де може ввімкнути свою креативність та створити щось нове: особливий образ, діалоги, кульмінацію.

Для організаторів проєкту «Альтернативно Про Кіно» важливо, щоб фільм містив певну таємницю, яку згодом учасники зможуть розгадати та доповнити. Головний критерій відбору стрічки – унікальна атмосфера самого сюжету, яка допоможе відірватися від реальності. За словами Соломії Толочко, особливість кіноаналізу криється в динаміці процесу. Спочатку всі учасники знайомляться між собою. А це вже немаленька база для обговорення. Згодом усі розповідають про те, що найбільше вразило у фільмі. Кожен учасник аналізує сюжет та персонажів, перевтілюється в один із образів, спілкується від імені героя, продовжує сюжетну лінію, взаємодіє та розкривається з іншого боку. Певний уривок у різних учасників може подекуди викликати супротивні емоції. Та це чудова можливість навчитися ділитися своїми враженнями, говорити та слухати інших. Soft skills ніхто не скасовував.

«Це вже не перший наш захід. Попередньо ми організовували подібний із двома експериментальними групами, де спостерігали за ефективністю та якістю самого проєкту. «Альтернативно Про Кіно» поєднує в собі елементи кінематографу, психології та акторської майстерності. Фільми оточують нас усюди, від них ми плачемо та сміємося, сердимося та жартуємо. То чому ж вони можуть викликати в нас справжню бурю емоцій? Наскільки ці фільми про нас самих? Цей проєкт допоможе перевірити це все на собі. До обговорення можуть долучитися всі, хто дивиться фільм. Навіть ті учасники, що більше мовчали додають своєї атмосфери. Зазвичай, є такі учасники, що стають енергією всієї групи, вони роблять перші рухи у просторі «кіно» і запускають динамічний механізм перевтілення. Під час кожного кіносеансу ми підтримуємо та супроводжуємо учасників групи в їхньому індивідуальному та груповому аналізі. Цей проєкт є початком наших планів у процесі створення чогось набагато більшого», – розповідає дівчина.

Альтернативний перегляд фільмів продовжується.