Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Колектив авторів з ІППО та Острозької академії видав монографію «Конституціоналізм та основи демократії»

3 липня 2020, 10:18
Інститут права, психології та інноваційної освіти Львівської політехніки

Колектив авторів кафедри конституційного та міжнародного права Навчально-наукового інституту права, психології та інноваційної освіти Національного університету «Львівська політехніка» спільно з кафедрою державно-правових дисциплін Національного університету «Острозька академія» видали монографію за редакцією професора Віталія Ковальчука «Конституціоналізм та основи демократії: теоретико-правовий вимір» у двох частинах.

Якщо закон стане джерелом легітимної влади й водночас інструментом залежності від волі більшості, конституціоналізм, незважаючи на демократизм, стає паралізованим.

Яким би не був складний зв’язок між демократією й конституціоналізмом, очевидним є те, що жодна конституція у світі як основний закон для суспільства і влади не може бути легітимною, якщо вона не є «стовпом» демократії.

Перед Україною як суверенною, демократичною, правовою державою постала ціла низка складних питань. Одне з них полягає в знаходженні балансу між конституціоналізмом і демократією, правами людини й народним суверенітетом, приватними і публічними інтересами. Особливо важливо це в період конституційної реформи і внесення змін до Конституції України.

По суті, питання полягає в тому, як, проголошуючи демократичні цінності, не піддатися впливу популізму й не порушити основи правопорядку, заснованого на принципі правовладдя (верховенства права).