Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Ліс – нове місце для розваг під час карантину. Як у ньому поводитися?

18 травня 2020, 13:45
Карина Бовсуновська, студентка другого курсу кафедри ЖЗМК

«Зачинені кафе, ресторани, тераси відпочинку? Не проблема, адже завжди можна піти до лісу». Із цим гаслом молодь прямує на відпочинок. Але чи знає вона про те, що своєю неправильною поведінкою завдає багато шкоди навколишньому середовищу?

Останні два місяці для України стали страшним випробуванням, адже розпочались масові пожежі, в яких згоріли тисячі гектарів лісу та загинули сотні тварин. Фахівці з лісового господарства стверджують, що саме через необережність відпочивальників виникає багато осередків неминучої пожежі. Вони говорять про те, що варто дотримуватись правил поводження з вогнем.

А що думають про цю ситуацію студенти-екологи Львівської політехніки? Першокурсник магістратури Євген Невмержицький вважає, що пожежі виникли через навмисні підпали задля незаконної вирубки лісу. Також він стверджує, що це хитра схема впливових людей, які хочуть заробити на цьому, але через ці підпали надзвичайно сильно постраждала флора й фауна лісу та будинки жителів ближніх сіл. «Бездіяльність влади щодо цих підпалів змушує думати, що вона в тому може бути задіяна. Все, що залишається, – це поспівчувати людям, які постраждали від цих пожеж».

Студентка четвертого курсу Ярина Гнатюк думає, що причиною розповсюдження пожеж в нашій країні є люди, а саме несвідомі громадяни: «Зазвичай пожежі зароджуються біля сільської місцевості, де населення палить сухостій. Люди не думають про наслідки і не бачать проблеми в займаннях. Шукати вирішення проблеми потрібно, починаючи зі себе, й, усвідомивши відповідальність, пояснювати своїм близьким та рідним, якою небезпечною може стати купка сухої трави».

А однокурсник Ярини Владислав Рибалко переконаний, що з нашим менталітетом деякій частині українців взагалі не можна відпочивати, адже вони всюди залишають після себе сміття. «В мене карається серце, коли бачу, як ліс «прикрашений» великою кількістю поліетилену. Купа сміття та підпалювання сухої трави створює пожежі, де гинуть молоді тварини, адже через свій малий вік вони фізично не можуть втекти від вогню».

На цю тему вдалося поспілкуватися з помічником лісничого Ситовецького лісництва ДП (Овруцьке СЛГ), що на Житомирщині, Андрієм Захарчуком. У квітні він брав участь у гасінні пожеж, спричинених сухою погодою та підпалами, котрі здійснювали люди біля своїх осель. Співрозмовник розповів про причини пожеж в Україні цього року, їхні наслідки та правила поводження відпочивальників у лісі:

– Ситуація в останні два місяці склалася не дуже приємним чином: відсутність дощів, прибирання на кладовищах, посиденьки відпочивальників – це все спричинило великі втрати для багатьох лісництв України.

– На Вашу думку, найголовнішою причиною таких страшних пожеж була необережність відпочивальників, суха погода чи ще щось?

– Причиною пожеж стало безвідповідальне ставлення мешканців до навколишнього середовища. Пожежі виникли внаслідок сильних поривів вітру та масового спалювання сухої трави в таку посушливу бездощову погоду.

– Пожежі в чорнобильських лісах дуже погіршили екологічну ситуацію в Україні. Як гадаєте, це був зумисний підпал чи пожежа виникла випадково?

– Це зараз з’ясовує слідство. Але люди мають розуміти: якщо і далі будемо так ставитися до цієї проблеми, то нам замість красивого зеленого лісу залишиться тільки пустеля.

– Які поради та застереження можете дати для відпочивальників?

– Зазвичай у лісових масивах є спеціально відведені ділянки для відпочинку, там є місця для розпалення вогнища. Варто пам’ятати про те, що в суху погоду від будь-якої іскри, можуть згоріти тисячі гектарів лісу, тому після відпочинку слід обов’язково загасити вогонь, а також не кидати недопалки та сірники в суху траву та мох. Якщо ж виникла пожежа, потрібно терміново повідомити про це рятувальні служби та працівників Державної лісової охорони.

– Чи загрожує неправильна поведінка людей на природі лісовим тваринам?

– Так, звичайно. Працюючи в лісі, ми помічаємо, що на деяких тваринах залишаються рани, опіки та травми. Щоб запобігти цьому, потрібно дотримуватись елементарних правил:

  • не розбивати скляні пляшки, тому що тварини легко можуть поранитися;
  • не руйнувати мурашники, адже вони – «санітари» лісу;
  • не руйнувати пташині гнізда, бо це призводить до загибелі маленьких пташенят.

– Як відомо, через пожежі зникло багато рослин, занесених до Червоної книги України. Чи можете назвати їх і як запобігти подальшому зникненню?

– Цих рослин близько десятка. Серед них можу виділити лілію лісову, зозульки плямисті, сон-траву, ясенець. Після пожежі ми вже ніяк не можемо їм допомогти. Найкраще, коли надалі не рухатимемо їх. Також на відпочинку не потрібно вирізати на деревах написи на кшталт «тут була Марина», «випуск-2020» тощо, адже це може призвести до всихання дерева, заселення його паразитами.

Що ж, саме від кожного з нас залежить ,яким будуть легені нашої планети. Сьогодні залишимо сміття в лісі – завтра задихнемося. Тож не будьмо байдужими до навколишнього середовища, бережімо кожне деревце та кожну квіточку, що ростуть у лісі!