Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Львівська політехніка долучається до конкурсу на фінансування наукових досліджень і розробок

5 листопада 2020, 10:02
Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки

МОН оголосило відповідний щорічний конкурсний відбір проєктів фундаментальних та прикладних наукових досліджень, науково-технічних та експериментальних розробок, які отримають фінансування з 2021 року.

Відповідно до наказу, до 25 листопада відбудеться перший етап конкурсу в єдиній інформаційній системі «Наука в університетах». Слід звернути увагу, що віддаватимуть перевагу проєктам, важливим для підвищення обороноздатності і національної безпеки держави. А до 2 грудня відібрані проєкти скерують до Директорату науки та інновацій.

Потенційним учасникам конкурсу ректорат університету рекомендує виважено підійти до вибору обсягів річного фінансування на перший рік виконання проєктів.

Із більш детальною інформацією про конкурс можна ознайомитися у відповідних додатках, зокрема у Наказі МОН України від 03.11.2020 № 1362 «Про проведення конкурсного відбору проєктів наукових досліджень і розробок», а також у запропонованих формах (два окремі файли в додатку), за якими слід подавати наукові проєкти на конкурсний відбір: форма проєкту фундаментального/прикладного дослідження , форма науково-технічної (експериментальної) розробки.

Проректор Львівської політехніки Іван Демидов акцентує увагу на важливих моментах конкурсу:

1. Терміни:

  • до 14 листопада відбудуться Вчені ради ННІ (гібридно або в онлайні);
  • до 17 листопада – закриття для авторів системи «Наука в університетах»;
  • до 19 листопада відбудуться НТР у режимі онлайн та буде ухвалено підсумковий протокол;
  • до 25 листопада – закриття системи «Наука в університетах» для ЗВО;
  • до 02 грудня – подання пакету заявок від ЗВО до МОН України;
  • до 25 грудня – розгляд на експертних радах МОН заявок та визначення рейтингових оцінок проєктів;
  • до 08 січня 2021 року – оголошення результатів конкурсу.

2. Особливості бюджетування для ЗВО.

У 2020 році університет може подати пропозиції зі сукупним річним обсягом фінансування нових проєктів до 20,5 млн. грн. (до 150% завершених у 202 обсягів). Це до 20% менше, ніж торік. Отже, Вченим радам ННІ слід прискіпливо підійти до оцінювання пропозицій(!), щоб уникнути загрози зниження фінансування за загальним фондом у 2021 році, оскільки НТР буде ретельно відсіювати заявки недостатнього рівня. Акцентувати бажано на науково-технічних розробках, що мають практичне значення.

3. Форми подання проєктних заявок, підходи до формування, а також критерії і пріоритети оцінювання системи завдань, які слід розв’язати під час виконання проєкту, зазнали істотних змін (див. п. 11, таблиці 13 в додатку) у порядку умовного зниження пріоритетів:

  • на першому місці в очікуваних результатах – не статті (!), а створення макету, експериментального, дослідного/експериментального зразка, інженерної моделі (конструкції, технології, матеріалу);
  • на другому місці – комерціалізація розробок (г/д, продаж прав на інтелектуальну власність, ґранти на впровадження тощо);
  • на третьому місці – захист прав на інтелектуальну власність;
  • на четвертому – захист дисертацій;
  • далі – опублікування монографій (закордонних та вітчизняних, опублікування статей у журналах міжнародного та вітчизняного рівнів).

Проректор акцентує, що нові пріоритети спричинили дискусію, однак МОН України ухвалило їх. Тому ми чекаємо на нові форми експертних висновків і готуємо проєкти.

Публікувати статті також важливо, як і здійснювати все інше, вказане в таблиці 13. Але «фокус» експертів на ДБ-теми після виконання робіт буде зміщений на якомога більш реальні речі. Це вимоги уряду, Рахункової палати, Мінфіну.