Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Лижня Winter World Masters Games до перемоги: Ігри у Зеефельді стали багатими на медалі для викладачки Політехніки

30 січня 2020, 10:52
Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»

Фестиваль зимових видів спорту для людей, які старші 30 років, – Зимові Всесвітні ігри в категорії мастерс – для викладачки Львівської політехніки Оксани Заліско стали багаті на медалі.

Перші ігри відбулися 2010 року в місті Блед (Словенія) й були для спортсменки доволі успішні – дві срібні нагороди в перегонах на 30 км і естафеті. На другі ігри, що відбувалися в Канаді, збірна України через фінансовий чинник не поїхала. Зате треті, цьогорічні, в Інсбруку, змагання, в яких у 12 олімпійських видах спорту взяли участь 3 тисячі спортсменів із усього світу, принесли Оксані Заліско подвійне золото, а також срібло й бронзу.

Лижні перегони, спортивне орієнтування й біатлон приймало містечко Зеефельд, розташоване поблизу Інсбрука. Змагання з решти видів спорту й церемонії відкриття-закриття відбувалися в Інсбруку. Там же паралельно відбувався Кубок світу зі скелетону й бобслею.

– У Зеефельді було багато снігу й багато лижних трас, на яких каталися туристи й всі охочі. Не дивно, що на змаганнях мали перевагу австрійці й німці, шведи, норвежці, фіни, до того ж і чоловіки, і жінки, – каже пані Заліско. – Мені ж в Україні вдалося двічі потренуватися у Стрийському парку, і то на снігу з травою, та провести кілька вихідних у Сянках. Добре, що приїхала за два дні до початку ігор і змогла оглянути й випробувати траси Зеефельда. Вони складні – затяжні підйоми, круті з поворотами спуски. Сніг був жорсткий, траплявся лід. Усе це вимагало доброї координації і продуманої підготовки лиж. Тож першого дня скористалася послугами сервісменів – допомогли підібрати парафін і мазі для змащення. Далі вже давала собі раду сама. Взагалі тренери нас не супроводжували.

Гонка на 15 км завершилася перемогою Оксани Заліско. Наступного дня на дистанції 5 км вона була друга – перемогла норвежка, яка мала більше сил, оскільки першого дня не брала участі в змаганнях. Десять кілометрів стали для нашої спортсменки знову «золоті». І в естафеті збірної Європи, куди, крім Заліско, ввійшли дві німки й норвежка, було здобуто «бронзу». У командному заліку українських лижників – 9 нагород, із них 4 (найбільше) – в Оксани Заліско.

На перемоги викладачку надихають її молоді підопічні – студенти, які виступають на міжнародній арені. Сприяли вдалим виступам і колеги з кафедри фізичного виховання – підтримали морально, а керівництво університету – матеріально.