Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Мінімізувати відходи шляхом повторного використання» – доцент кафедри ЕЗП Іван Тимчук про раціональне використання відходів

27 жовтня 2020, 08:55
Олена Лещенко, Центр комунікацій Львівської політехніки

Проблема поводження з відходами надзвичайно актуальна не тільки в Україні, а й у цілому світі. Якщо раціонально використовувати відходи, можна покращити довколишню екосистему. У цьому впевнений доцент кафедри екології та збалансованого природокористування Іван Тимчук, який розповідає про свій шлях до екосвідомості та про те, чому важливо використовувати відходи.

― Все почалось зі школи. Ми з класом їздили по заповідниках, відвідували тематичні екокурси. Мене це цікавило. Також подобалися ті предмети, що тяжіють до екологічного напряму, тобто біологія, хімія. Згодом це переросло до чогось більшого. Щоб отримати вищу освіту, вступив до Львівського національного аграрного університету на спеціальність «екологія та охорона навколишнього природного середовища». У студентські часи, незадовго перед аспірантурою, працював у Науково-дослідному інституті.

― А як ви опинилися у Львівській політехніці? І як прийшли до наукового товариства?

― Львівська політехніка відчинила мені двері, коли я вирішив отримати науковий ступінь кандидата наук. Річ у тім, що в Аграрному університеті навчали аспірантів на біохімії, а я хотів вивчати екологію, тому до Політехніки потрапив на кафедру екології та збалансованого природокористування, яку очолює професор Мирослав Мальований. Тут я вивчав екологію та екологічну безпеку. А після захисту кандидатської роботи залишився працювати на кафедрі. Спершу мене обрали головою Наукового товариства молодих вчених та студентів свого інституту, а рік тому я очолив Наукове товариство молодих вчених та студентів університету.

― Чи ви, як еколог, впроваджували разом зі студентами, які цікавляться наукою, певні екорозробки міста, країни..?

― Минулого року ми разом зі студентами саджали дерева, а також саджанці в парку Знесіння. Останній захід приурочили до 150-річчя Митрополита Андрея Шептицького. Над розробками працюють молоді науковці, які після успішної участі в конференції мають можливість отримати ґрант, щоб реалізувати свій проєкт. Торік ґранти були спрямовані на Львівську політехніку. Наприклад, архітектори запропонували модернізувати студентське містечко. Як це все відбувається? Збирається група з 10-ти ініціаторів, з-поміж них обирають керівника. Далі на конференції висувають певні рішення, пропонують інновації та внаслідок мають шанс виграти грошову премію, котру можуть спрямовувати на розвиток дослідження. На один ґрант виділяють 100 тисяч гривень.

Цього року перевагу надають ґрантам, які спрямовано на конкретний результат. Це може бути винахід, прилад, ідея. Конкурс тільки почався, ми сподіваємося, що будуть цікаві та корисні пропозиції на користь Львова чи Політехніки. Будь-яку інформацію про конкурси та ґранти можна переглянути на нашому сайті, у відділі «Наукове товариство».

― Щоб зменшити засмічення планети, важливо ремонтувати або повторно використовувати речі. На цьому акцентує Іван Тимчук. У концепції Zero Was це правило називають reuse (використовуйте повторно або ремонтуйте).

― Проблема поводження з відходами надзвичайно актуальна не тільки в Україні, а й у цілому світі. Я наразі зосереджуюся на утилізації техногенних відходів органічного походження. Насамперед роблю це як людина, а не як науковець, адже бути екоосвіченим важливо кожній особистості, яка дбає про довкілля. Переробка та повторне використання відходів зменшать екологічне навантаження на планету. Наприклад, більшість органічних відходів після переробки можна використовувати як добриво для ґрунту. Те саме стосується речей. Замість того, щоб викинути старий одяг, можна дати йому друге життя: за допомогою поширеного тепер handmade, доповнити декором та аксесуарами. Таким чином скоротимо відсоток засміченості. Отож перше правило – не викидати те, що піддається ремонту. Переробити, полагодити, й використовувати річ, доки вона здатна повноцінно виконувати свої функції. Тобто повторне використання органічних та побутових відходів дозволить економити значні ресурси, – пояснює співрозмовник.

― Яке прикладне застосування має дослідження утилізації відходів органічного походження?

― На цьому етапі ми розробляємо субстрат на основі техногенних відходів для біологічної рекультивації порушених земель. Таким чином зможемо повторно використати відходи та відновити порушені людською діяльністю природні об’єкти.

У Львові в цьому напрямі працює ЛКП «Зелене місто». Спільно з перевізниками та районними адміністраціями Львова «Зелене місто» запустило проєкт із роздільного збору та вивезення харчових і садових відходів. Мешканці багатоповерхівок мають можливість безоплатно встановити контейнер для окремого збору органіки. Щоб долучитися до пілотного проєкту, потрібно звернутися до перевізника, який надає послуги з вивезення відходів. Для юридичних осіб послуга компостування діє за окремим тарифом.