Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

МІОК провів онлайн-зустріч з Вікторією Делленжер, співзасновницею Центру Анни Київської у Франції

16 липня 2020, 10:13
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

10 липня 2020 року Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» провів онлайн-зустріч «Чому культурна дипломатія – це важливо? Досвід українців Франції» з Вікторією Делленжер, співзасновницею Центру Анни Київської у Франції.

Учасниками події також стали: Владика Гліб Лончина, Апостольський адміністратор єпархії святого Володимира Великого в Парижі для українців візантійського обряду у Франції, країнах Бенілюксу та Швейцарії Української Греко-Католицької Церкви, професор Юрій Бобало, ректор Національного університету «Львівська політехніка», Данило Ярема, почесний консул Франції у Львові, Оксана Юринець, народна депутатка України Верховної ради України VIII скликання, професорка Львівської політехніки, громадська діячка-членкиня Громадської організації «Мережа захисту національних інтересів АНТС», Марія Купріянова, виконавча директорка Світового Конґресу Українців та Ірина Ключковська, директорка МІОКу, а також представники українських громад за кордоном, академічних середовищ, студентства. Модератором зустріч був Андрій Яців, заступник директора МІОКу.

Ключовою темою обговорення стала культурна дипломатія та досвід Центру Анни Київської у Франції, інституції, яка знаходиться у середньовічному містечку Санліс, поруч із Парижем, і, попри короткий час свого існування, зуміла стати знаковим українським культурним осередком на мапі Європи.

Поява Центру Анни Київської у 2013 р. спричинила значний резонанс в українському та західному суспільстві, зокрема у закордонних та українських медіа. Сьогодні Центр діє як майданчик культурної дипломатії, у ньому відбуваються концерти, виставки, втілюються освітні проєкти для молоді, проходять історичні конференції, а також заходи, присвячені Анні Київській. Проєкти Центру Анни Київської неодноразово доводять тезу про стратегічну важливість культурної дипломатії, здатність культури бути кращим «провідником» цінностей та меседжів до суспільств-реципієнтів, аніж традиційні інструменти дипломатії.

Відкрив зустріч Юрій Бобало, ректор Національного університету «Львівська політехніка», який зазначив, що постання на французькій землі Центру Анни Київської, унікальної структури, базованої на цінностях та з чітко вираженою місією свідчити європейській спільноті про європейську Україну, стало, без перебільшення, новою сторінкою в сучасній історії нашої держави. На думку Юрія Бобала, спілкування з пані Делленжер та лідерами українського походження за кордоном, у рамках зустрічей, які системно організовує МІОК, є дуже цінним досвідом для львівських політехніків та усіх, хто долучається до цих подій.

Головною гостею заходу стала Вікторія Делленжер, співзасновниця Центру Анни Київської у Франції, експертка з міжнародних відносин, комунікацій, партнерств та розвитку, громадська, культурна діячка українського походження, що мешкає у Парижі та працює у штаб-квартирі ЮНЕСКО.

«Україна має ініціювати та модерувати діалог з іншими країнами, а не бути темою обговорення» – слова Вікторії Делленжер, якими модератор розпочав представлення гості. За словами пані Вікторії, французи, європейці, американці сьогодні «заінтриговані» українською культурою. Саме тому, місія Центру – зробити так, щоб кожен француз знав українського письменника, побачив український фільм, відвідав Україну.

На думку Вікторії Деллінжер, ключове завдання української культурної дипломатії «розкривати нашу душу», дати розуміння усьому світу яким є наше ДНК, хто такі українці і звідки ми походимо. Саме це стане основою налагодження ефективніших міжнародних зв’язків, міцним фундаментом для розуміння себе та своїх партнерів у світі.

Вікторія Делленжер розповіла історію створення Центру Анни Київської у Франції, представила програми Анни Київської, які реалізує Центр, зокрема Дні Анни Київської, проєкт «Різдво у Королівстві Анни Київської», віртуальні екскурсії, популяризацію постаті Королеви Анни через наукові дослідження; французько-українські програми, серед яких Дні пам’яті Голодомору у Санлісі та Парижі, виставки «Українські митці Парижу 1930–1939», презентації книг, покази фільмів, концерти; європейські програми, зокрема проєкт «Поліфонія», акція «Україна-Європа SoftPower», резиденції європейських лідерів думок та ін., а також представила запланований проєкт «Європейські зустрічі Анни Київської».

До учасників зустрічі звернувся Владика Гліб Лончина, який підкреслив важливу роль УГКЦ у творенні Центру та зазначив, що духовна місія Церкви сьогодні тісно переплітається з культурною місією та виявляється у ній. За словами Владики, в житті Паризької єпархії УГКЦ втілюється принцип «живої парафії», місце зустрічі з Живим Христом, і цей досвід є вкладом у духовне, культурне життя сучасної Франції.

У дискусії взяв участь Данило Ярема, почесний консул Франції у Львові, який відзначив важливість повернення історичної правди – відновлення пам’яті про українське походження Анни Київської та створення Центру у Сенлісі. Це, на думку Данила Яреми, сприяє кращому розумінню сучасної України у французькому суспільстві загалом й у бізнес середовищах зокрема.

Оксана Юринець, народна депутатка України VIII скликання, професорка Львівської політехніки, звернула увагу учасників події на важливості взаємодії державних інститутів із українськими культурними інституціями у світі, які реалізують у своїй діяльності принципи культурної та народної дипломатії. На думку Оксани Юринець саме ці інструменти суттєво підсилюють Україну на інформаційному фронті.

Марія Купріянова, виконавча директорка СКУ, зазначила, що МІОК сьогодні є трендсеттером актуальних та цікавих дискусій та представила учасниками зустрічі проєкти Світового Конґресу Українців, які стосуються публічної та культурної дипломатії. За словами пані Купріянової, СКУ сьогодні виконує роль глобальної мережі української культурної дипломатії у світі, що відкриває світу Україну, єднає український народ та друзів України навколо спільних цінностей. На думку Марії Купріянової, сьогодні саме недержавні організації, громадянське суспільство відіграють ключову роль у розбудові культурної дипломатії, прикладом чому є діяльність Центру Анни Київської.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу та ініціаторка події, підкреслила, що сьогодні культурна дипломатія є багатовекторною, мультидисциплінарною формою діяльності, що передбачає масштабний культурний обмін між звичайними людьми та доповнює зовнішню державну політику.

За словами пані Ірини, «перемогти супротивника не воюючи» – гасло, що походить з трактату Сунь-дзи «Мистецтво війни» та найбільш точно підкреслює місію культурної дипломатії, інструменту «м’якої сили». Саме це, на думку Ірини Ключковської, робить сьогодні Центр Анни Київської, перемагаючи шляхом утвердження української історичної правди поза межами України, зокрема у Франції, де діє потужне російське лоббі. Другою цінною рисою діяльності Центру, за словами пані Ірини, є глибока взаємодія із французьким, європейським середовищем.

Попри обмежений регламент події, під час зустрічі вдалося обговорити низку важливих та актуальних питань, які прозвучали від учасників у Zoom та Facebook. Зокрема, однією із ключових тем стало залучення державних, бізнесових інститутів у якості стейкхолдерів та меценатів українських культурних інституцій за кордоном та в Україні.