Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Мистецтво комунікації або як стати частиною нового колективу

8 жовтня 2020, 14:25
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

У сучасному світі вміння спілкуватися та взаємодіяти з людьми – найголовніший чинник успіху. Адже ми постійно перебуваємо в соціумі. Сам процес адаптації до нового колективу чи місця роботи, безумовно, впливає на дальшу взаємодію з групою. Навряд чи знайдеться студент, для якого перший день навчання в університеті був би буденною, байдужою подією. Фактично, кожен із нас переживає декілька періодів адаптації у своєму житті. Саме від успішної соціалізації залежить уся атмосфера в колективі.

Адаптація першокурсника полягає в умінні комунікувати, правильно висловлювати свою точку зору, відповідати вимогам та нормам ще не сформованої групи. Важливий чинник успішного пристосування – рівень мотивації до навчання за обраним фахом. Адже, якщо майбутня професія для студента є головна ціль та натхнення, то й адаптація до колективу відбудеться скоріше.

Докторка психологічних наук, завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології Інституту права, психології та інноваційної освіти Ірина Сняданко розповідає: «У кожному студентському колективі формується своя групова культура. Якщо студент не підходить за своїми цінностями, правилами поведінки чи своїм світобаченням, то, звісно, що група буде його атакувати. І він почуватиметься ізгоєм. Це теж показник, що студент не може адаптуватися. COVID-19, звичайно, вніс свої корективи. Адже дистанційне навчання, особливо для першокурсників, може порушити процес адаптації до групи та навчання в університеті. Це ціла атмосфера, в яку студент має «окунутися». Також важливу роль у процесі адаптації студентів відіграє куратор групи. Від уміння організувати навчальний процес, зібрати всіх студентів до купи та їх проконтролювати залежить багато. Однією з проблем комунікації є викривлення інформації. Існує таке явище як набута безпорадність. Найчастіша стратегія студентів – це уникнення. Досить часто молоді краще уникати, ніж переживати щоразу негативні відчуття, пов’язані з нерозумінням, неспроможністю «влитися» в групу, з кимось познайомитися».

Найефективніший спосіб стати частиною групи – оволодіти мистецтвом взаємодії з людьми. Ця місія водночас легка й складна. Насамперед необхідно налагодити дружні стосунки з викладачами та групою. Мати чиюсь підтримку – половина успіху.

«Освітня парадигма вже змінилася. Тепер великий акцент зроблено саме на роботі корпоративної культури кафедри. Ми маємо думати про комфорт студентів. Наша ціль – надати освітні послуги якомога найкраще. Цей підхід змінює ставлення до студентів. І може сприяти адаптації», – наголошує психологиня.

Тож пам’ятайте, що людині потрібні зміни, щоб відкрити нові грані своєї особистості. Нехай навчання приносить лиш позитивні емоції, яскраві враження та знайомства.