Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

На Львівщині за участю політехніків триває реалізація проєкту з відстеження якості системи професійної і вищої освіти

6 жовтня 2020, 10:56
За матеріалами сайту Львівської обласної державної адміністрації

Нещодавно відбулася зустріч із представниками робочої групи Проєкту регіонального розвитку «Моніторинг реалізації інтелектуального потенціалу випускників ЗВО і ПТНЗ прикордонного регіону: соціальне партнерство, державне і регіональне замовлення».

– Моніторинг кар’єри випускників є першим у Львівській області проєктом, який передбачає систематичне відстеження якості системи професійної і вищої освіти регіону на основі відгуків роботодавців і самих випускників, – зауважила відповідальний виконавець Проєкту, керівник Науково-дослідного центру соціальної й демографічної політики та управління «Демос» Національного університету «Львівська політехніка» професор Уляна Садова.

Проєкт реалізують на Львівщині впродовж 2018–2020 років у рамках секторальної підтримки ЄС регіонального розвитку. Моніторинг передбачає опитування двох цільових аудиторій – випускників та роботодавців – і базується на двох великих обстеженнях.

Результати дослідження показують, що 77% випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти Львівщини після завершення навчання упродовж півроку успішно працевлаштовані, а серед головних причин незайнятості (15%) – продовження навчання.

81% зайнятих випускників працює за здобутою професією, більшість із них залишаються на ринку праці Львівщини. За даними моніторингу, за межами регіону (в інших областях і закордоном) працюють не більше 10% випускників, які здобули робітничу професію у 2018–2019 роках.

Одна з цілей розробки Сайту Моніторингу – популяризація робітничих професій. На сайті доступні статистичні дані й аналітика, а також можна порівняти різні робітничі професії за критеріями зайнятості і доходами випускників. Цей інструмент допоможе абітурієнту обрати заклад для навчання одразу за кількома критеріями, наприклад, географією і умовами навчання, перспективами працевлаштування.

Подальше проведення подібних досліджень та моніторингів сприятиме зменшенню диспропорції між попитом і пропозицією робочої сили завдяки якісній та доступній аналітиці про ринок праці та якість освіти Львівщини.