Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Навчання має давати розуміння, що освіта – це велика цінність»: доцентка ІППО стажувалась у Словаччині

25 березня 2020, 08:48
Ольга Гарматій, доцентка ІППО Львівської політехніки

Переконалася у цьому ще раз, стажуючись у Католицькому університеті в місті Ружомберок, що у Словаччині.

Стажування відбувається у рамках програми підтримки мобільності студентів і викладачів уряду Словацької Республіки на кафедрі журналістики, що є структурним підрозділом філософського факультету цього ЗВО.

Під час стажування я виконую дослідницьку програму про комунікацію органів місцевої влади з медіа й громадськістю та знайомлюся з навчально-освітнім процесом у закладі вищої освіти.

Передусім хочу підкреслити, що мешканці міста дуже пишаються тим, що у них є університет. Бути студентом чи викладачем цього закладу – справді надзвичайно почесно. У будь-якій публічній інформації про місто Ружомберок завжди згадують університет. Бу-ти освіченим – престижно, а освіта розглядається тут як велика цінність, – ділиться враженнями Ольга Гарматій.

Події, пов’язані з університетом, зазвичай мають загальноміський масштаб, а то й всесловацький. Так, наприклад, було з організуванням кінофестивалю «Ружомберок – університетне місто», впродовж якого у центральному міському кінотеатрі демонстрували фільми про університет, його історію та сьогодення. Запросили студентів, випускників з інших ЗВО й з-за кордону та всіх охочих, де відбувалося цікаве обговорення. Вийшло справді гарне й атмосферне свято.

Такий ефект мав і День відкритих дверей, що відбувся в університеті з нагоди 20-річчя закладу. Особливо запам’яталося, що, незважаючи на жахливу погоду – сильний дощ і вітер, прийшли багато людей, приїхали й з інших міст. Упродовж дня викладачі спілкувалися з гостями і відвідувачами, розповідали про особливості й переваги навчання у цьому університеті.

Справжньою гордістю університету вважають його бібліотеку. Це велика й дуже гарна сучасна чотириповерхова будівля. Окрім традиційної, пов’язаної з книжками, журналами та газетами, бібліотека виконує ще й іншу функцію – вона є місцем для зустрічей студентів, викладачів, письменників, фотографів, журналістів. Тут організовують виставки фотографій, майстеркласи авторів книг, зустрічі з відомими людьми тощо. Це своєрідний публічний простір для ведення дискусій, творчого обговорення, неформального спілкування. Студенти можуть приходити сюди, навіть щоб просто поспілкуватися між собою. Тут можна замовити каву або чай і посидіти у зручному м’якому кріслі. Таке комфортне перебування у середовищі книг надихає і притягує студентів. Усе це виконує велику місію – захоплює навчанням і читанням. Студенти зі задоволенням відвідують бібліотеку знову й знову, наголошуючи, що читати книги й працювати тут – це круто.

Цікава деталь: на одній зі стін на всю висоту будівлі викладено молитву «Отче наш».

І на завершення щодо кафедри журналістики, до якої я була дотична найбільше: дослідження професорсько-викладацького складу переважно зосереджені на трьох основних напрямах. Перший – це мова ЗМІ, журналістські жанри, висвітлення у медіа релігійної проблематики. Акцентують зокрема на посередництві релігійного змісту – його можливостях, ефективності, ролі у засобах масової інформації, а також на жанрах, які використовуються у сучасних інформаційних ресурсах та викладі релігійних тем у світських та релігійних ЗМІ. Другий напрям – сприйняття і розуміння медіа, про звички користувачів медіа, питання медіаосвіти, медіаграмотності, а також вплив засобів масової інформації на людину, сім’ю, суспільство. Третій – це дослідження діяльності та специфіки регіональних медіа.

Для довідки: Католицький університет у Ружомбероку (Словаччина) створено 2000 року. Налічує чотири факультети: педагогічний, філософський, теологічний, охорони здоров’я. Відповідно до Закону Народної ради Словацької Республіки про винятковість цього університету, він є державний навчальний заклад релігійного характеру та член Міжнародної федерації католицьких університетів.

 

Фото зі сайту і Фб-сторінки Католицького університету в Ружомберку та його бібліотеки, власного архіву авторки