Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Неформальна освіта дає впевненість, що все робиш правильно: як студент ІГСН отримав сертифікат від Єлю

27 січня 2020, 14:51
Тетяна ПАСОВИЧ, тижневик «Аудиторія»

Четвертокурсник Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки (спеціальність «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії») Вадим Найко пройшов 8-тижневий онлайн-курс на тему «Моральні засади політики» та отримав сертифікат від Єльського університету (США).

Доступ до курсу надали через платформу Coursera, яка дає змогу усім охочим безоплатно отримати додаткові знання від найкращих університетів та компаній світу. Юнак уже проходив на цій платформі курс із дипломатії від Лондонського університету.

Останній курс, за його словами, присвячений доволі складним питанням стосовно просвітництва, демократії, авторитаризму, комунізму.

У ньому є дуже хороший баланс між теорією й практикою, доступно пояснюють складні теми (наприклад, тему демократії подають на прикладі водопровідної системи), – розповідає Вадим. – Курс мені дуже сподобався, бо це було спілкування з людьми з різними політичними поглядами. Формат виглядав так, що лектор не просто читає лекцію, а дискутує зі студентами, є. Також були класні години, де професор відповідав на питання зі студентського форуму.

Такий формат нагадав студентові методи викладання в Америці, де він провів за обміном весняний семестр 2018-го.

Нам не нав’язували свою думку, а стимулювали думати, – згадує хлопець. – Обирати, сформувати свої погляди та теорію, практику. Після повернення назад я взяв академічну відпустку, бо мені чомусь не хотілося назад в університетські лави, й поїхав на рік до Австрії волонтером від Українського корпусу Солідарності (програма «Erasmus+»). Там за той рік вивчив німецьку, набрався досвіду. Подорожував. Я завжди намагався поєднувати цікаве з корисним. Ще до Америки я проїхав близько 30 тис. км автостопом по Європі з бажанням постійно бачити нове.

Окрім цього, Вадим тричі брав участь у короткострокових проєктах «Erasmus+», навчався за молодіжним обміном у Грузії, Болгарії, Вірменії. Така неформальна освіта, на його думку, дає впевненість, що ти все робиш правильно, можна отримати нові знання від спілкування з людьми з різних країн.

Юнак брав участь у щорічній Європейській Ялтинській конференції, де збираються лідери політики та бізнесу з різних держав, де мав змогу спілкуватись із президентами й прем’єрами тих чи тих країн, з Генсеком НАТО, з колишнім Держсекретарем США Кондолізою Райс, Президентом Порошенком, Прем’єром Гройсманом.

Вадим Найко – не відмінник, але дуже активний студент, бере участь у різних програмах, шукає можливості для додаткового навчання, – розповідає завідувачка кафедри політології та міжнародних відносин ІГСН професорка Галина Луцишин. І він своєю розповіддю доводить це. Ось і інтерв’ю дає, перебуваючи на Кіпрі.

Це моя 25 країна, ми з другом просто знайшли квитки за декілька днів до відльоту й відпочиваємо тут. Найближчим часом хочу полетіти в Австрію, відвідати людей, з якими я волонтерив.

Хлопець й іншим радить:

Як говорив наш викладач пан Крап, «професор Ґуґл 24/7»: «Як написано в Біблії, «стукайте і відчинять, просіть і отримайте, шукайте і знайдете». Тим, хто хоче, то просто шукайте: відкрийте Ґуґл – і він вам видасть безліч варіантів. Стосовно курсів, то є прекрасні українські курси «Прометеус», безоплатні для тих, хто не знає англійської. Англійською є ЕDx, Coursera, які я проходив, де є чимало різних курсів на різні тематики.