Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Новосілля у Студмістечку, або якою є справжня романтика життя в гуртожитку?

11 вересня 2020, 12:32
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Від початку нового навчального року студмістечко знову оживає. Спудеї повертаються до свого гуртожитку – другої домівки. А ось на першокурсників тільки чекає заселення. Про етапи отримання місця у студентському гуртожитку нам розповів декан магістратури Навчально-наукового інституту економіки і менеджменту, доцент кафедри менеджменту і міжнародного підприємництва Юрій Малиновський.

«Для того, щоб отримати кімнату в гуртожитку необхідно написати заяву на ім’я директора інституту. Потім слід ознайомитися з правилами проживання та поведінки в гуртожитку. Після цього ми вносимо кожну заяву до бази даних. Спершу ми розміщуємо тих студентів, які мають пільгову категорію. На це виділяється тиждень згідно з умовами поселення. Після цього терміну ми заселяємо інших студентів. Рейтингова система поселення поширюється на студентів старших курсів. Вони мають розуміти, що гуртожиток – це не тільки місце для проживання та очікування на здобуття диплома. Якщо студент отримує незадовільні оцінки, повторний курс чи талони, то він переміщується до групи ризику. Тому рейтинг успішності досить жваво стимулює кожного студента до навчання», – говорить чоловік.

Вартість проживання у гуртожитках Національного університету «Львівська політехніка» коливається від 489 грн. до 520 грн. Додатково сплачується абонентська плата за користування послугами доступу до інтернет-мережі.

А які ж умови проживання? Микола Торчинович, студент другого курсу Інституту економіки і менеджменту розповідає: «Життя в гуртожитку – це щось особливе для студента. Для мене це місце, де я круто проваджу час спільно з друзями. Оскільки я живу в десятому гуртожитку, то зауважень до умов проживання взагалі немає. Все просто супер. Гадаю, найбільший плюс життя в гуртожитку – це нові знайомства. Вони надають особливу атмосферу, яка мені надзвичайно подобається».

Щоправда, необхідно бути щасливчиком, щоб отримати кімнату з бездоганним ремонтом. Адже все залежить від попередніх власників та нових співмешканців. Директор студмістечка Львівської політехніки Ігор Гельжинський зазначає, що цього року ремонт гуртожитків зробили в місцях загального користування. Повністю оновили душові кімнати, коридори та вбиральні. Також вдалося відремонтувати кухні в 11 гуртожитку. Зазвичай умови проживання скромні, але комфортні. У кожній кімнаті зроблено косметичний ремонт, встановлено меблі.

Олександр Соломович, студент четвертого курсу Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології розповідає: «Загалом умови в гуртожитку задовільні. В одній кімнаті не більше чотирьох осіб. Кімнати відрізняються залежно від типу гуртожитку. Може бути блочна система гуртожитку, просто кімната чи кімната з власною вбиральнею. Гуртожитки, до речі, неподалік навчальних корпусів. Також є зв’язок зі старшими курсами, які можуть допомогти».

Існує приказка: «Не жив у гуртожитку – не бачив студентського життя». І це справді так. Адже тут можна зустріти безліч цікавих людей, справжніх друзів, знайомих, перше кохання. Фактично, життя в гуртожитку – це путівка до самостійного життя.

Ростислав Середа, спудей другого курсу Інституту економіки і менеджменту також поділився враженнями від проживання у студентському містечку.

«По-перше, жити в гуртожитку дуже вигідно. Оплата проживання становить всього 500 гривень у місяць. Щодо водопостачання, то в період навчання не пам’ятаю, щоб гарячої води не було. Її подають у певний час. Але цього досить, щоб прийняти душ. Але так воно, чи ні, все ж жити в гуртожитку треба як мінімум перші два курси. Бо це весело. Це досвід та нові знайомства», – розповідає хлопець.

Звісно, існують переваги та недоліки життя в гуртожитку. Але саме ми створюємо ту чарівну атмосферу навколо себе. Тож нехай студентські літа стануть найкращим періодом у житті кожного.