Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Павло Жежнич про збільшення Інтернет-швидкості в університеті: «Це еволюційний процес, його важко перескочити»

16 червня 2020, 08:50
Ольга Мацьків, Центр комунікацій Львівської політехніки

Львівська політехніка стежить за технологічним процесом. У стратегії її розвитку передбачене надання доступу до Інтернету 100% користувачам університету зі швидкістю 20 Мбіт/с. Про те, як план втілюється у життя, розповів проректор з науково-педагогічної роботи та інформатизації Павло Жежнич.

За його словами, доступ усіх користувачів і у Студентському містечку, і в аудиторіях університету забезпечений у 2019 році. Над цим працював Центр мережевих технологій.

На питання, чому реалізація такої ініціативи не могла відбутися швидше, проректор відповів, що усе залежить від обладнання:

– Є таке, яке забезпечує пропускну здатність. Університет під’єднаний до Інтернету через зовнішній канал. Коли ми досягаємо певного рівня й можемо підтримувати належну швидкість, то, звичайно, далі її збільшуємо. Львівська політехніка є Інтернет-провайдером, і так само, як інші, розвивається поступово. Це еволюційний процес, його важко перескочити.

Передусім йшлося про студентів, що живуть у гуртожитках. Там забезпечені гарантовані 20 Мбіт/с. Цього достатньо для 95% користувачів. Я спілкувався з керівником Центру мережевих технологій, і у нас є ті, хто потребує значно більшої швидкості Інтернету. Але у цьому немає проблеми, адже можна укласти окремий договір і за додаткову плату доступ до такої швидкості студенти отримають. У майбутньому, якщо ринок і технології зможуть забезпечити ще більшу швидкість при приблизно такому ж рівні оплати, то, очевидно, ми розвиватимемося далі.