Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Подивися, бабцю, який Львів!»: у Tech StartUp School презентували проєкт з оцифрування архітектурних пам’яток

29 січня 2020, 14:36
Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»

Технологічний прогрес дає змогу побачити небачене за допомогою дотику пальця у смартфоні. Тож навіть внук, що має ґаджет, може показати бабусі місто, в котрому вона не була. Стартап Skeiron та інноваційне харківське Gwara Media минулого тижня оприлюднили для політехніків і всіх гостей StartUp School на Колесси, 2, проєкт з оцифрування архітектурних пам’яток Львова.

Не завжди люди розуміють, навіщо потрібне сканування і що з ним можна робити. Відсканувати – означає дати змогу побачити іншим і зберегти. Зберегти таким, яким воно є зараз, щоби при потребі його відтворити знову. Про виставку «Кишенькове місто» і її авторів розповідає керівник StartUp School Назар Подольчак:

– Хлопці торік проходили в нас навчання в межах програми, яку провадимо спільно з Кінгcтонським університетом і British council. Ми побачили, що в них є потенціал, і запропонували їм допомогти розвивати стартап. Одним із продуктів Skeiron’у стала серія поштівок 24-х старовинних будівель Львова у 3D форматі. Ми вирішили їх зробити великими, у вигляді картин, щоб кожен, хто завітає до нас, міг відсканувати собі мобільний додаток і подивитися зображення ближче, у деталях. Поштівки ж можна придбати в туристичних агенціях, інформаційних центрах і сувенірних крамницях Львова.

Об’єкти для сканування вибирали самі хлопці. Керувалися тим, чи цікаві вони з погляду архітектурно-мистецької цінності, а також брали найбільш відвідувані згідно з статистикою. До речі, найбільш відвідуваною у Львові є каплиця Боїмів. Крім цього, почали оцифровувати будівлі, які занедбано. Пам’ятаєте історію зі зруйнованою мозаїкою Володимира Патика? На щастя, так сталося, що хлопці відсканували «Риб», до того ж доволі точно, до кількох міліметрів, і передали скан тим, хто відновлює об’єкт.

Відскановані копії роздруковують на 3D принтері, щоби люди, які мають вади зору, змогли відчути їх на дотик. Ґрант УКФ дав змогу відскановувати Музей Грушевського – можна проводити ним віртуальну екскурсію. А ще хлопці допомагають тим стартаперам, яким бракує на початках ідей, і створюють середовище, де кожен сприяє один одному в розвитку.

Деякі з робіт, представлених у StartUp School, репрезентовано в Центрі Шептицького. Якщо будуть пропозиції розмістити виставку в Пороховій вежі, то її організатори втішаться, тим більше, що саму вежу відскановано. Та на цьому діяльність стартапу не завершиться – є нові ідеї й замовлення з інших міст.

Юрій Преподобний, співзасновник Skeiron, доповнює:

– Восени 2018 року ми привезли до Харкова брошуру, в якій були об’єкти, котрі ми колись сканували. Тоді в нас зі ще однією командою зародилася ідея книги з відсканованими архітектурними об’єктами Львова та інших міст, а також – поштівок. Над книгою наразі ще працюємо.

Наш проєкт привертає увагу до оцифрування пам’яток, не тільки тих, які в ідеальному стані, а й тих, що занедбано. Власне частина коштів від проєкту буде йти на сканування проблемних пам’яток, що майже нікому не потрібні. Бо, наприклад, недавно в Белзі ми сканували будинок єврейської спілки. В ньому є округлий балкончик, який у такому плачевному стані, що цієї зими може не пережити.

Об’єкти, які ввійшли в «Кишенькове місто» – напрацювання за чотири роки. Щоби якісно й точно відсканувати один об’єкт, потрібно витратити два тижні, а то й місяць. Шукаємо фінансування, щоби зробити їхні зображення простішими, щоби програмно вони займали менше місця. Коли ми це зробимо, то наступний крок – сканування в інших містах. Уже написали проєкт для ще чотирьох міст – Києва, Харкова, Одеси й міста, яке виграє статус малої культурної столиці України, і промоції їхніх пам’яток архітектури. Виставка мобільна, тому можна її привезти до будь-якого районного центру і вона стане відкриттям для людей, які ніколи у Львові не бували.