Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Посольство України у Королівстві Норвегія та Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою: шляхи співпраці

7 жовтня 2020, 14:14
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

На запрошення Посольства України у Королівстві Норвегія й особисто Надзвичайного та Повноважного посла України В’ячеслава Яцюка директорка Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» Ірина Ключковська виступила на вечорі пам’яті Миколи Радейка, учасника національно-визвольних змагань, творця першої української громади у Норвегії. Організатори приурочили подію до 100-ліття цього визначного українського діяча, лікаря за фахом і патріота України за велінням серця.

Поза всяким сумнівом, захід засвідчив активну співпрацю Посольства України у королівстві Норвегія з українськими громадами, яка пройшла свій шлях становлення і зростання. Сьогодні, за словами Ірини Ключковської, «ми бачимо спільнодію, яка дає добрий результат для утвердження іміджу Україні в цій чудовій доброзичливій країні». Інтерес Посольства до історії українських громадських організацій – це показник усвідомлення важливості історичних сторінок і жест шани тим, хто своїм життя слугував Україні далеко за її межами; жест удячності постаті Радейка, про якого мало хто знає в Україні.

Ірина Ключковська зазначила, що лише на засадах самоповаги, плекання своєї ідентичності, знання своєї рідної мови та мови країни проживання ми зможемо заявити про свою окремішність, завоювати повагу в чужих середовищах і державі, яка нас, українців, приймає. У своєму виступі директорка МІОКу розповіла про особистий досвід Інституту у взаємодії з органами влади цієї країни, зокрема про сприяння Посольства Королівства Норвегії в Україні під час реалізації проєкту «Діти емігрантів про себе: Сповіді. Думки. Судження. Біль…» та участь Олава Берстада, Посла Королівства Норвегії в Україні, у презентації виданої спільно книжки.

З великою приємністю Ірина Ключковська згадала про проєкт «Життя – Тобі…», який відбувся за активної участі Міністерства закордонних справ Норвегії та Посольства Королівства Норвегії в Україні, а також про співпрацю з норвезько-українською громадською організацією «Maidan Norway». Очільниця МІОКу розповіла про круглий стіл і презентацію згаданого проєкту у Верховній Раді України, результати яких лягли в основу обговорення нової Концепції національно-патріотичного виховання дітей і молоді. Окремо доповідачка відзначила участь у тому заході Йона Елведала Фредріксена – Надзвичайного та Повноважного посла Королівства Норвегія в Україні.

Наостанок Ірина Ключковська висловила глибоку вдячність організаторам і за запрошення бути на події та честь виступити на ній, подякувала Послові України в Норвегії за працю, яка сприяє зміцненню української громади, адже «знання своєї історії робить нас сильнішими, а повага до неї ушляхетнює сьогодення та майбутнє».