Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Представник Львівської політехніки взяв участь у нараді щодо подальшої долі Дрогобицької солеварні

22 квітня 2020, 09:11
За матеріалами сайту ЛОДА

Дрогобицьку солеварню приватизовувати не планують. Нещодавно про подальшу долю унікальної пам’ятки, якій понад 700 років, говорили під час наради у Львівській ОДА.

Зустріч ініціював заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Холод. А її учасниками стали кандидат архітектури, доцент кафедри архітектури та реставрації Національного університету «Львівська політехніка» Василь Петрик і в.о. директора департаменту розвитку архітектури та містобудування ЛОДА Оксана Ткачук.

– У 2016 році ми напрацювали проєкт ревіталізації Дрогобицької солеварні. Оскільки надалі економічно розвивати її неможливо, через підземні порожнини та просідання ґрунтів, треба розвивати її історично-культурний потенціал. А він – величезний. Це є надзвичайно цікавих об’єкт, з величезною історією, яка починається ще до народження Христа. Крім того, солеварня – поміж двома пам’ятками національного значення – церквою Юра та церквою Воздвиження Чесного Хреста. Храм Св. Юра внесений до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. І солеварня, фактично, і в його охоронній зоні. У Дрогобичі є ще одна дерев’яна церква і костел XIV століття. Це місто можна було давно перетворити у туристичну родзинку цілої Львівщини, – зазначив Василь Петрик.

Він був керівником робочої групи студентів, які напрацювали проєкт ревіталізації Дрогобицької солеварні.