Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Форум студентів-логістів «Молодь створює логістику майбутнього»

5 листопада 2020, 12:03
Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки

У рамках ХІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Маркетинг і логістика в системі менеджменту», що нещодавно пройшла у Львівській політехніці, а також ХVІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми підготовки професійних кадрів з логістики в умовах глобального конкурентного середовища» (НАУ, м. Київ), за підтримки Київської логістичної школи (KLS) та CSCMP, а також команди проекту Erasmus+ Jean Monnet «Logistics and Supply Chain Management: Dissemination of The European Experience», відбувся Студентський науковий форум «Молодь створює логістику майбутнього».

Метою форуму було розпочати проєкт із формування екосистеми підготовки професіоналів майбутнього для сфери логістики та управління ланцюгами поставок. До заходу долучилися близько сотні учасників, серед яких – студенти та викладачі восьми університетів України, а також практики зі сфери логістики та управління ланцюгами поставок.

Форум розпочався із вітального слова представників кафедри логістики Національного авіаційного університету професора В. Кулика і доцента О. Овдієнко, а також завідувача кафедри маркетингу і логістики нашого університету професора Є. Крикавського. Присутні завдяки різним програмам ознайомилися з можливостями професійного розвитку і побудови карʼєри у сфері логістики й управління ланцюгами поставок. Президент міжнародної асоціації Council of Supply Chain Management Professionals в Україні (CSCMP) та засновниця і директорка Київської логістичної школи Віра Добачевська презентувала українське представництво Ради професіоналів з управління ланцюгами постачання та політики роботи з молоддю. Вона представила місію організації, яка полягає в просуванні професій, пов’язаних з ланцюгами поставок, за допомогою взаємодії, навчання і розвитку українських фахівців з управління ланцюгами постачання протягом усієї їхньої кар’єри та інтегрування у глобальну мережу CSCMP, а також залучення глобальних ланцюгів поставок в український бізнес і економіку.

Маргарита Романова, член правління CSCMP Ukraine RT, керівник відділу логістики і дистрибуції GSK в регіоні Близького Сходу і СНД (12 країн), лідер трансформацій в Експортному регіоні (Близький Схід, країни СНД, Африка) не тільки представила різні можливості міжнародних програм сертифікації CSCMP, що є ключем до успішної професійної діяльності в майбутньому, але також узяла активну участь в обговоренні.

Андрій Алексєєв, голова Ради молодих фахівців CSCMP Ukraine RT, директор департаменту логістики Milk Alliance Group, представив молодіжні проєкти і можливості стажування за кордоном за програмами CSCMP, розповів про всі ініціативи Ради молодих фахівців, що спрямовані на пошук талановитих студентів, яких можна залучити в галузь. Пан Алєксєєв допоміг студентам зрозуміти основні тренди у сфері зайнятості, наголосив на головних навичках, що стануть необхідними до 2025 року, та звернув увагу, що всі вони так чи інакше пов’язані з логістикою і управлінням ланцюгами поставок.

По завершенні доповідей відбулися захопливі дебати між командами студентів кафедри логістики Національного авіаційного університету (м. Київ) та кафедри маркетингу і логістики НУ «Львівська політехніка». Студенти готували аргументи «за» і «проти» таких тем: «Smart-логістика – потенційна конкурентна перевага України на глобальному ринку», і «Майбутнє – за green-логістикою». Підґрунтям для обговорення визначального вектору майбутнього розвитку логістики стали результати проведеного опитування менеджерів нової генерації, які навчаються у провідних європейських університетах. Дослідження було проведено у рамках втілення проєкту Європейського союзу Еразмус+ Jean Monnet Module «Логістика та управління ланцюгами поставок: поширення європейського досвіду» за підтримки німецьких та польських колег (навесні, в European supply chain day 2020). Метою опитування було: дослідити перспективи розвитку логістики та управління ланцюгами поставок очима майбутніх фахівців із країн ЄС та України. Отримані результати учасники команди Львівської політехніки використали на дебатах під час формулювання тверджень, аргументів, доказів, хиб та орієнтирів майбутнього вектора розвитку логістики в Україні та світі. Чудові емоції та азарт переповнювали всіх учасників, оскільки обговорювані теми важливі як для розвитку логістики й управління ланцюгами поставок, так і для позитивних змін в економіці країни і суспільстві загалом.

Представники бізнесу, наукової спільноти та присутні на Форумі високо оцінили рівень підготовки учасників команд, їхню ерудицію, критичне мислення і вміння вести дебати та аргументовано обстоювати свою позицію. Особлива подяка за участь – студентам кафедри маркетингу і логістики: Віталію Кіщуку, Ярині Петришин, Тетяні Петрик, Карині Прокопенко, Романові Синишину, Оксані Снітко, Ірині Флик.