Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Професор Львівської політехнічної школи Роман Гостковський – видатний вчений у галузі залізничного транспорту

4 вересня 2020, 11:04
Науково-технічна бібліотека Львівської політехніки

А знаєте, хто був організатором першого телефонічного концерту в Європі між Львовом та Жовквою? Йдеться про видатного вченого Львівської політехніки Романа Гостковського (Gostkowski baron Roman) (1837–1912) – професора теорії залізничного транспорту, вченого європейського рівня, з широким та різнобічним колом інтересів.

Навчався у Реальній школі та Віденській політехніці. Довший час працював інженером на південній залізниці Відня та Львова. У 1874 р. захистив докторську дисертацію у Технічній академії і отримав звання приват-доцента. До 1884 р. працював в Політехнічній школі на кафедрі теорії залізничного руху.

В зв’язку з переводом до Відня, де Роман Гостковський займав посаду керівника філії державної залізниці, було перервано його викладацьку діяльність. У 1890 р. вчений повернувся до Політехнічної школи на новостворену кафедру «Теорія залізничного транспорту».

Головним напрямом його наукової діяльності була теорія залізничного руху та експлуатація залізничного транспорту. Одним з перших в Австро-Угорщині почав досліджувати питання використання електричної енергії на залізничному транспорті.

Професор Гостковський був першим головою Товариства випускників-техніків (Towarzystwo ukończonych techników), яке пізніше отримало назву Львівське політехнічне товариство, де виголосив 43 доповіді. У 1897–1898 рр. – ректор Політехнічної школи. Автор численних публікацій та підручника з теорії залізничного руху.