Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Професор Олексій Другов: випускники шкіл зараз частіше їдуть на навчання до ЄС

3 серпня 2020, 14:10
Кафедра АФМ

Олексій Другов, заступник директора Наукового парку «SID City», професор  кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська політехніка», досліджуючи питання освітньої міграції, виявив, що явище переїзду випускників українських шкіл на навчання за освітніми програмами до країн ЄС, особливо Польщі, останніми роками набуває щораз більшого поширення. За приблизними підрахунками число українських студентів у ЄС складає від 60 до 70 тисяч  і тільки у Польщі їх понад 30 тисяч. Українці становлять 55 % усіх закордонних студентів цієї країни. За результатами опитувань лише 9 % з них планує повернутись на Батьківщину, 28 % хочуть залишитись у Польщі, 29 % переїхати в іншу країну ЄС.

 
Професор відзначає, що більшість з цих студентів залишаться працювати за кордоном, а економіка втрачає кваліфіковану робочу силу, що негативно впливатиме на ВВП, сплату податків до бюджету, розвиток економіки.

«Багато країн створюють чимало стимулів (безкоштовне навчання, стипендії, першочергове отримання навчальних віз тощо) для залучення українських студентів на навчання у своїх університетах. Серед прикладів ті ж Польща, Словаччина, Чехія, Німеччина. Українські студенти мають гарний рівень підготовки, схожий менталітет, перспективу по закінченню навчання залишитись та працювати на економіку країни.

Першочерговим заходом щодо врегулювання питання освітньої еміграції з України має стати розроблення Державної політики освітньої міграції.

Необхідно розробити систему заходів, що сприятиме ефективній освітній мобільності з позитивними ефектами для економіки України. Необов’язково, щоби наші випускники шкіл виїжджали на навчання закордон у віці 17 років і там залишались після його закінчення. Той самий зарубіжний досвід навчання можна здобути за програмами семестрового обміну, академічної мобільності у рамках програми Еразмус +, програмами подвійного диплому. Окрему увагу потрібно приділити моделі, що дозволяє поєднувати навчання в ЄС та Україні. Це програми подвійних дипломів. Вони дозволяють посеместрово навчатись в Україні та закордоном та уникнути масового виїзду студентів. Диплом отримується і українського і європейського зразків. Студенти мають реальну можливість повчитись у насправді рейтингових університетах ЄС зі значно нижчими витратами».

 

Повний текст статті можна прочитати на сайті Освіта.UA