Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Рецепт щастя або як уникнути емоційного виснаження?

2 червня 2020, 15:49
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Нині серед молоді доволі актуальним є вислів: «Від сесії до сесії живуть студенти весело». І це дійсно так. Адже коли готуєшся до екзаменів та заліків, часу на розваги зовсім не залишається. Потрібно докласти чимало зусиль, щоб побачити омріяну п’ятірку у заліковій книжці. А така гонитва за результатом є неабияким стресом.

Передусім сесія – це спосіб перевірки та закріплення набутих знань. Студентство завжди поділялось на два табори. Одні розпочинають підготовку до іспитів задовго до їх початку, інші ж очікують настання реченця. Та ніхто не може убезпечити себе від емоційного виснаження. Тож як його розпізнати? Чи не всі студенти втомлюються від постійної боротьби за високі бали у рейтингу успішності, безсонних ночей та купи невиконаних завдань.

Основні симптоми емоційного виснаження: відчуття перенапруги, спустошеність, байдужість, перепади настрою, пасивність, зниження мотивації. Це і є наслідком втрати енергетичних ресурсів організму. Зазвичай саме перфекціоністи схильні до емоційного виснаження та вигорання. Прагнення бути успішним та ідеальним в усьому може стати причиною депресії. Адже такої першості доволі важко досягти протягом обмеженого часу. Особливо, коли сесія ось-ось розпочнеться. Фактично стрес призводить до розладу сну, мігрені, запаморочення, розсіяності уваги. Зрозуміло, це аж ніяк не допоможе успішно скласти іспити.

Докторка психологічних наук, завідувачка кафедри теоретичної та практичної психології Інституту права, психології та інноваційної освіти Ірина Сняданко розповідає: «Якщо людина три тижні емоційно «вигорала», то їй потрібно стільки ж часу, щоб емоційно відновитися. Направду набагато більше під час сесії «вигорає» тих студентів, які є прокрастинаторами. Тобто студент, який протягом семестру не вчився та нічого не робив. І тут раптом останньої миті він відчуває, що треба братися за навчання. Якраз у таких студентів спостерігаємо тоді високий рівень стресу, який навіть є бажаним. Для прокрастинаторів він відіграє роль потужного мотиватора, що змушує їх рухатися вперед. Стрес сильно мобілізовує людину. Найкращий спосіб знизити рівень виснаження – вчитися протягом семестру. Людський організм насправді має дуже великий потенціал і ресурс пережити значно більші стреси, ніж сесія».

Тож треба об’єктивно оцінювати свої знання та вірити у краще. Залиште час для посиденьок з друзями та рідними, відпочинку вдома, хобі та багатьох інших справ. Адже сесія – це лише незначна подія у нашому швидкоплинному житті. Потрібно тільки віднайти джерело мотивації та натхнення.