Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Робот-бармен Drinmix – успішний стартап-проєкт від студентів Львівської політехніки

7 жовтня 2020, 08:56
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Зробити коктейль за декілька секунд – не проблема. Робот-бармен Drinmix стане надійним помічником у повсякденному житті. Неважливо, чи це велика мережа ресторанів елітної категорії, чи приватна оселя. Докладніше про запуск проєкту нам розповіла його головна виконавча директорка, студентка Львівської політехніки Олександра Марко.

– Хто є головний ініціатор створення робота-бармена?

– Ми були та є студентським проєктом, відповідно історія створення нашого проєкту теж цілком студентська. Уже на першому курсі замість курсової, студенти нашої кафедри пробують створювати свої власні проєкти. Зважаючи на те, що ніхто ще нічого дуже ґрунтовно не знає за своєю спеціальністю, то в студентів з’являються найшаленіші ідеї. Drinmix спочатку був просто спонтанною ідеєю на 4 місяці. Проте наше ставлення кардинально змінилося за період часу розробки проєкту. Відповідно, нашим рішенням стало продовжувати проєкт не залежно від навчальних вимог.

– Олександро, розкажіть, будь ласка, про головні особливості проєкту.

– Drinmix – це робот-бармен. У його функціоналі – мікcування найсмачніших коктейлів з бази або створення нових. Окрім цього, розробка буде справжньою розвагою для відвідувачів, адже з роботом можна буде поговорити. Нашою головною ціллю не стало створення «бездушної» машини для змішування порцій коктейлю, а навпаки робот-бармен – це перформанс для будь-якої категорії відвідувачів у барі чи ресторані. Ми віримо, що наступні покоління не будуть дивуватися при погляді на робота, що їх обслуговує, а будуть бачити в ньому крутого співрозмовника і доброго друга.

– Які функції зможе виконувати робот?

– Під час презентацій проєкту ми завжди наголошуємо, що це не буде просто пристрій для видачі коктейлів. Хоч конструкція робота розрахована саме на створення коктейлів за допомогою штучного інтелекту. Ми вдихнемо життя в холодний шматок металу. Головні функції Drinmix-y: створення коктейлю з меню ресторану, через веб-додаток відвідувачі матимуть коктейль за власним рецептом, спілкування з людиною за допомогою жартів, компліментів та історій, елементи бармен-шоу.

– Розкажіть, будь ласка, про вашу команду. Як воно – бути студентами-розробниками масштабного стартапу?

– Спочатку нас було семеро, проте з часом частина з них не проявили себе якісними учасниками. Тому нам довелося попрощатися з ними. Ми зрозуміли, що зміни в складі – це хороший показник. Адже це мотивує решту учасників команди не зупинятись і вкладати більше сил у проєкт.

– Чого вдалося досягти за весь час розробки робота-бармена?

– Нині проєкт на стадії створення нового прототипу версії 3.0. Наш проєкт коштує не малі гроші, тому на відточування його роботи, комплектації і якості йде дуже багато часу. Кожен наступний прототип готуємо до інтеграції штучного інтелекту. Зараз ми створюємо нову модель із більш якісних матеріалів, які пройшли сертифікацію та випробування. За час росту проєкту ми побували в різних країнах на виставках і конкурсах, зокрема, в Південній Кореї, де знайшли собі партнерів та інвесторів. Вагомий вклад у ріст нашого проєкту зробив фонд Черновецького, який інвестував у нас загалом 150000грн.

– Розкажіть про вашу участь у нещодавньому конкурсі CIG R&D LAB.

– Ґрант від CIG R&D LAB відкрив нове дихання для Drinmix. Бізнес-складова нашого проєкту набула пріоритетного значення у розвитку. Тепер, коли ми стали одними з переможців, у нас є чіткий план реалізування фінального етапу проєкту. Майбутнє за роботами. І дуже круто, що в Україні за їх створення взялась наша команда.Те, що наш проєкт визнали знані спеціалісти дало нам мотивацію, натхнення та бачення чіткого напрямку, в якому буде рухатися проєкт до свого успішного виходу на ринок. Роботизація в сучасному світі – це мейнстрім. Наразі для України це нове віяння, яке розвивається дуже повільно. Натомість наш проєкт додав би швидкості розвитку для цієї галузі.

– Що очікує на проєкт після його офіційного запуску?

– Ми очікуємо, що люди зацікавляться такою розробкою і в майбутньому буде не лише робот-бармен, але й робот-кухар та інші помічники.

– Хто, окрім вашої команди, долучився до розробки Drinmix?

– Вагому частину в житті нашого проєкту становить Tech StartUp School. На базі цього закладу ми створюємо свої розробки і можемо експериментувати в будь-який час дня і ночі. Також за останній рік наш проєкт розвинувся за підтримки фонду Черновецького та їх програми CIG R&D LAB. Їхні інвестиції дали нове, свіже дихання нашій інновації.

– Чи впливає створення та розробка проєкту на студентське життя?

– Так, впливає. Якщо проєкт стає практично вашою роботою, то впливу не уникнути. На цьому етапі, створення проєкту ускладнює нам студентське життя. Адже, відверто кажучи, в нас його немає. Лише навчання, розробка та сон. Можна сказати, що ми ще не відчули студентське життя, а, можливо, це і є воно. Ми ніколи не зупиняємося на шляху до нашої головної цілі. Тому очікуйте робота-бармена вже цієї зими в ресторанах Львова.