Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Розпочала роботу ХІІІ Міжнародна літня школа україністики «Крок до України» в режимі онлайн

15 липня 2020, 11:27
МІОК Львівської політехніки

13 липня 2020 року відбулося відкриття Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України». Це уже 13-та школа, яку проводить Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» (МІОК), але вона особлива, бо перша – в режимі онлайн. У відкритті взяли участь організатори, викладачі та студенти цьогорічної школи із Аргентини, Бразилії, Німеччини, Іспанії, Польщі, Росії та Румунії. Почесними гостями події були Аскольд Лозинський, президент Світового Конґресу Українців (СКУ) у 1998–2008 рр., Юрій Данилишин, регіональний віцепрезидент СКУ, голова Українського товариства «Просвіта» в Аргентині, та Роман Данилишин, директор української школи при Українському товаристві «Просвіта» в Аргентині.

У програмі школи – двотижневий інтенсивний курс з вивчення української мови як іноземної (13–26 липня), який включає мовні заняття, розмовну практику з носіями мови та дискусійні клуби за участю відомих особистостей.

Перед початком школи викладачі провели зі всіма студентами тестування і усні співбесіди на визначення рівня володіння українською мовою та, відповідно до результатів, сформували 7 груп, які працюють у ранковий та післяобідній час. Для ефективного навчання групи невеликі – до чотирьох осіб в кожній. Також Літня школа має опцію – індивідуальне навчання. Після завершення школи кожен із її слухачів отримає сертифікат про проходження навчання.

Ірина Ключковська, директорка МІОКу та засновниця Літньої школи україністики «Крок до України», вітаючи всіх присутніх із початком навчання, розповіла про освітні проєкти Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою, зокрема розробку навчально-методичного забезпечення з вивчення української мови як іноземної, плани провести зимову школу-онлайн, висловила сподівання на те, що скоро для слухачів школи стане можливим приїхати до Львова та зануритися в чудову атмосферу стародавнього і, водночас, модерного міста.

«Чому ви всі, дорогі наші студенти, є важливими для нас? Найперше тому, що ми дуже цінуємо ваше зацікавлення мовою нашого народу. Для нас ви є амбасадорами України у своїх країнах. Я дуже сподіваюся на те, що на школі ви не лише удосконалите свої знання з української мови, але пізнаєте краще нашу чудову країну і завжди будете нашими великими друзями», – звернулася Ірина Ключковська у своєму слові.

Координаторка цьогорічної школи Оля Руснак представила викладачів школи, серед яких наукові співробітники МІОКу, доктори філософії, викладачі Львівської політехніки, автори підручників з української мови як іноземної, ті, хто має досвід викладання української мови в інших країнах, зокрема в Казахстані та Болгарії.

Оля Руснак розповіла, що учасниками цьогорічної школи є люди різного віку, професій та зацікавлень, з різними базовими знаннями мови та метою навчання: «у кожного зі слухачів своя мотивація: говорити з татом, живучи у своїй країні, його рідною мовою, подорожувати Україною, продовжити тут навчання, мати можливість здійснити міжнародну академічну мобільність чи зробити сюрприз нареченому з України».

На відкритті школи до студентів звернулися їхні викладачі. Оксана Горда побажала, щоб «участь у Літній школі «Крок до України» стала для слухачів школи вдалою інвестицією у вивчення української мови, поглиблення знань з цієї дисципліни, пізнання культури, а також вдалою інвестицією у спогади та враження, які залишаться після неї і, звичайно, щоб студенти на школі знайшли нових друзів».

Першу практику публічного мовлення на відкритті отримали і слухачі школи. Студент із Польщі Станіслав Оршуляк розповів про свій досвід вивчення української мови на літній школі МІОКу, у якій бере участь уже вдруге: «Коли я був на Літній школі перший раз, мені дуже сподобалося. Дуже шкода, що цього року не вдалося нам зустрітися у Львові, але думаю, що через рік це вдасться, і що цьогорічна школа буде ще успішнішою».

Приємною несподіванкою для організаторів стало те, що на школу зареєструвався кінорежисер із Бразилії, фільм якого МІОК презентував у Львові, більш як 10 років тому, Гуто Пашко. На відкритті слухач сказав, що хоче вивчити сучасну мову, бо його мова «це стара мова, мова першої еміграції до Бразилії, мова бабусі та дідуся, які приїхали сюди 126 років тому».

На відкритті школи ще хотілось спілкуватися і почесним гостям, і студентам, і викладачам, та навчання у групах мало от-от стартувати, тож з побажаннями змістовного спілкування та вдосконалення своїх знань з української мови, учасники школи розійшлися по віртуальних кабінетах, де будуть навчатися ще два тижні.