Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Розробник програми Business Analytics & Data Science у Львівській політехніці про свій досвід та мотивацію

22 червня 2020, 10:59
Кафедра ІСМ Львівської політехніки

Розробник програми Business Analytics & Data Science у Національному університеті «Львівська політехніка» Максим Нечепуренко, Data Scientist, розповідає про свій досвід та мотивацію:

– Я займаюся наукою про дані (Data Science). Це розділ інформатики, що вивчає способи обробки даних, що збираються та накопичуються задопомогою комп’ютерів у корисні людям знання, прогнози, рішення. Наука про дані охоплює і достатньо старі дисципліни – прикладну статистику, аналіз сигналів, прогнозування, розпізнавання образів, і новіші – комп’ютерний зір, машинне навчання, глибоке навчання, data mining (видобування знань з даних), business intelligence (інтелектуальні системи для бізнесу ).

Сьогодні ми бачимо справжній «бум» Data Science. Це пов’язано з тим, що вже пару десятиліть комп’ютери повсюдно збирають дані. Закономірно постало питання, що з цими даними можна зробити? Яку з них можна отримати користь для бізнесу, виробництва, науки? Не дивно, що фахівці з молодої дисципліни Data Science, які вміють використовувати дані для отримання корисних знань і створення автоматичних систем, зараз дуже затребувані. Що більше «комп’ютеризованим» буде наше життя, то більше людей працюватимуть з аналізом даних. Це професія майбутнього.

Спеціаліст з аналізу даних завжди працює на стику з будь-якою іншою галуззю. Це може бути медицина, геологія, фінанси, зв’язок, транспорт, промислове виробництво, соціологія, маркетинг, та що завгодно! Можна пропрацювати декілька років в одній області і там залишитися, але я спостерігаю протилежну картину. Люди інших професій починають захоплюватися аналізом даних і машинним навчанням, коли бачать, які величезні можливості воно відкриває.