Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Сесія без стресу: омріяне «5» без наслідків для здоров’я

15 травня 2020, 15:08
Діана Собко, студентка другого курсу журналістики та засобів масової комунікації

З першими сонячними теплими днями багато студентів усвідомлюють неминуче – не за горами сесія. Як багато сенсу у цьому слові для студентської душі: тут і безсонні ночі над конспектами та книжками, і страх перед важливим іспитом, і навіть радість від успішної здачі заліку на найвищий бал. Якщо замислитись, сесія – час постійного стресу та хвилювань, тому є дуже важливим вміння правильно підготуватись до цього періоду.

Щоб допомогти подолати страх першокурсникам перед сесією, ми опитали студентів «Львівської політехніки» старших курсів, що допомагає їм отримати омріяне «5» балів у заліковій книжці.

Катерина Терещенко, другокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти

«Чесно сказати? Навіть після трьох успішних сесій кожна нова для мене, наче вперше. Просто важливо вірити у себе. Варто завжди бути впевненим у своїх силах. Емоції є основним рушієм успіху. Їх потрібно вчасно стримувати і говорити собі : «Я все знаю!» Дуже допомагає підбадьорювати самого себе.»

Віталій Луденко, четвертокурсник Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології

«Основна порада, яку я можу дати, – не витрачайте час даремно. Головне у навчанні – це далеко не оцінки, а досвід, який ви здобуваєте. Тож беріть участь в усіх можливих заходах, які лише пропонує університет: відвідуйте різноманітні лекції, наукові конференції. Саме це подарує крутий досвід та справжні знання.

А щодо сесії не варто так переживати. Треба пам’ятати, що це лише перевірка знань, а якщо ви відвідували усі пари та вчились, то проблем з цим виникати не повинно. Якщо ви були активним студентом протягом року, то викладачі обов’язково підуть вам назустріч».

Наталя Підгірна, третьокурсниця Інституту права, психології та інноваційної освіти

«Найголовніше для першокурсника, який складає свою першу сесію, – не хвилюватися. З власного досвіду можу сказати, що страх – твій головний ворог. Потрібно вірити у себе і у свої знання. Намагайтеся вчитись протягом року, назбирати максимальну кількість балів або ж навіть просити додаткові завдання – здебільшого викладачі дадуть вам шанс на вищі бали. Я дотримуюсь правила «якщо ти докладаєш хоч якихось зусиль, то сесію тобі точно вдасться здати успішно».

Любомир Копець, п’ятикурсник Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій

«Сесія – це не так страшно, як може видатися на перший погляд. Це звичайні контрольні, до яких ми звикли ще з молодшої школи, тому не варто цього так боятися. Добре ставлення до викладачів, навчання протягом семестру та хороші стосунки з одногрупниками – ось ваш секрет успішної здачі сесії».

Софія Крохіна, третьокурсниця Інституту сталого розвитку імені В. Чорновола

«Передусім потрібно налагодити стосунки зі старшими курсами вашої спеціальності. Вони вам розкажуть і про викладачів (чи легко скласти сесію у них і у кого можна «халявити»), і можуть допомогти зі завданнями, і буде той, до кого можна звернутись.

Викладачі вам не вороги, і більшість з них зацікавлені у тому, щоб ви склали сесію. Тому не сприймайте їх за катів, які хочуть, щоб ви зубрили день і ніч. Зазвичай вони хороші, тому демонструвати їм свій «бунт» не рекомендую, бо це потім відгукнеться на сесії».

Бачимо, коли систематично готуватись до кожної дисципліни, правильно організовувати власний час і бути оптимістично налаштованим – усі іспити неодмінно вдасться скласти успішно. Тож відкидаємо хвилювання та упевнено налаштовуємось на продуктивну працю.