Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Скільки коштує вища освіта і як обрати професію: історії студентів Львівської політехніки у Фактах ICTV

23 липня 2020, 13:08
За матеріалами сайту Факти ICTV

Нещодавно Міносвіти вирішило, що мінімальна річна вартість навчання в університетах становитиме 6 390 гривень, а граничної суми немає, тому вартість деяких контрактів перевищує позначку в 70 тисяч гривень. На ціноутворення впливає багато факторів: престижність університету та спеціальності, місто і собівартість навчання студента.

Факти ICTV поспілкувалися з українськими студентами, аби дізнатися, скільки вони платять за навчання, як обрали собі фах і чи працюють за спеціальністю.

Львівська політехніка

В цьому університеті Олеся закінчила бакалаврат за спеціальністю «Менеджмент». Вартість навчання за чотири роки становить 43 тисячі гривень.

Обираючи житло у Львові, Олеся вирішила, що гуртожиток – це оптимальний варіант для органічного ознайомлення зі студентським життям. Місяць проживання коштує 560 гривень, а за чотири роки набігає сума у 22 тисячі гривень.

Попри фінансові витрати, студенти-державники мають змогу отримувати стипендію, однак зараз це доволі складно зробити, оскільки виплати отримують тільки 45% осіб із рейтингу.

– Мені пощастило, я отримувала стипендію. На першому курсі це було 800 гривень, а на четвертому – 1,4 тисяч гривень. Конкуренція була настільки високою, що навіть середній бал 5 не завжди гарантував отримання стипендії, – наголошує випускниця університету.

Закінчивши цьогоріч бакалаврат, Олеся впевнена, що варто з другого курсу пробувати працювати, аби зрозуміти, що вам ближче до душі.

– Я працювала, як і більшість моїх одногрупників. Менеджмент передбачає великий спектр зайнятості, тому потрібно обрати свій напрям ще під час навчання. А щодо роботи, то вона дає можливість забезпечувати себе самостійно, тому попри досвід я отримувала і гроші, які витрачала на книги та дозвілля, – зазначає дівчина.
 

Юра також закінчив бакалаврат у Львівській політехніці, однак за іншою спеціальністю – «Комп’ютерні науки». Чотири роки навчання коштувало 104 тисячі гривень. Успішне складання ЗНО забезпечило абітурієнтові бюджетну форму навчання.

Перший час Юра також жив у гуртожитку. З другого курсу студент почав працювати за фахом.

– Мені було цікаво спробувати сили в реальних проєктах і хотілось самому покривати власні матеріальні потреби, – пояснює свою мотивацію Юра.

Щодо вибору професії каже, що йому просто поталанило, бо обирав майже навгад, однак зовсім не помилився.

– Одним з ключових критеріїв була можливість самореалізації в обраній професії, адже вакансій на ринку праці достатньо. Плюс можливість почати працювати паралельно з навчанням, при цьому перебуваючи в Україні, – наголошує випускник Політехніки.