Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Соціальні «ліфти» для талановитої молоді: експерти спільно з політехніками розробляють проєкти для громад

8 січня 2020, 09:12
Катерина Гречин, тижневик «Аудиторія»

Андріан Фітьо, експерт ГО «Аналітичний центр «Експерт-група» впевнений: якщо кілька інституцій (особливо, коли однією з них є Львівська політехніка) працюють над чимось цікавим, то це має більше шансів отримати путівку в життя. Саме тому Аналітичний центр спільно з політехніками пропонує новоутвореним громадам найсміливіші проєкти щодо мудрого використання їхніх територій.

– Нинішня мета спільної з Політехнікою творчо-аналітичної групи – допомогти територіальним громадам Стрия й Дрогобича отримати серйозний економічний ефект після створення територіальних громад, – каже Андріан Фітьо. – На наш погляд, варто розглянути створення потужної агломерації з міст Дрогобича, Трускавця, Східниці, Стебника (цю ідею запропонував завідувач кафедри дизайну архітектурного середовища професор Віктор Проскуряков). Це так зване «мале коло». Згодом до нього можна долучити Стрий, Самбір, Старий Самбір, Моршин, створивши велике коло агломерації. Щоб спільно працювати над фундаментальними проєктами, кооперуємося з фахівцями, які дбають за розвиток своєї території. До втілення спільних ідей долучається й Інститут архітектури та дизайну Львівської політехніки, зокрема кафедри дизайну архітектурного середовища та містобудування. Приємно, що до формування спільних ідей приєднуються також викладачі та студенти інших інститутів університету.

– Кафедра містобудування має вже понад дев’ятирічний досвід роботи з громадами, – додає доцент Надія Соснова. – Новоутворені територіальні громади не завжди розуміють, яку вигоду отримають від якісно підготовлених проєктів, особливо, коли це стосується економічного розвитку. Отут ми й можемо докластися: дати не лише віртуальні пропозиції, а й допомогти з визначенням конкретних точок зростання. До прикладу, нас дуже зацікавила пропозиція стосовно реновації летовища в межах територіальної громади села Грабовець, що неподалік Стрия, з якою до нас звернувся пан Андріан Фітьо. Там колись був військовий аеродром. Спільними силами його можна перетворити на сучасне міжнародне летовище. Нині вже маємо готовий проєкт (на світлині). Тепер слово за громадою села, на території якого воно мало б постати.

Над проєктом працював магістрант Назарій Карман. Захистом магістерської роботи задоволені не лише члени ДЕКу, а й сам автор:

– Коли мені запропонували цю роботу, дуже втішився, адже давно мріяв спроєктувати сучасне, європейського типу летовище, – зізнається Назарій. – У своїй роботі мав запропонувати громаді його реновацію, допомогти усвідомити, що цю інвестиційну територію не варто розпродавати, адже вона допоможе розвиватися цілій агломерації західного регіону. Люди мусять зрозуміти, що для них це – золота жила.

Отримавши завдання, хлопець спільно з кураторами ретельно дослідив територію, докладно вивчив вітчизняний і закордонний досвід, розробив концепцію аеропорту, терміналу, врахувавши зауваження й пропозиції пана Андріана. Згодом на цій основі було створено концепцію розвитку регіону загалом і цікавий проєкт аеропорту для пасажирських і транспортних літаків зокрема.

– Добиратися до цього летовища теж не складно, адже поруч – залізниця та й 71 кілометр від Львова – європейського міста – це не відстань, – говорить Назарій. – Для сільської громади – це створення нових робочих місць, для регіону – забезпечення його розвитку. 11 грудня цього року я свій проєкт захистив на відмінно. Хотів би брати участь у його реалізуванні.

– Зі студентами-архітекторами зробимо ще кілька проєктів, які презентуватимемо не лише у Львівській області, – підсумовує пан Андріан. – Це буде добрим позиціонуванням університетської архітектурної школи, Політехніки й Львова, а ще створить для творчої і талановитої молоді так звані соціальні «ліфти».