Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Спеціалізовані наукові соціальні мережі та електронні платформи для дослідників

2 вересня 2020, 15:45
За матеріалами порталу Освіта.ua

Наукова робота сучасного вченого неможлива без використання спеціалізованих наукових соціальних мереж та електронних платформ, які допомагають у професійному спілкуванні, пошуку однодумців, партнерів, грантів. Вони є корисними для відстеження новин у відповідній сфері досліджень, пошуку необхідних для наукової роботи статей, монографій, джерел, а також дають змогу належним чином представити себе світовому науковому товариству. Серед них варто відзначити такі.

Academia.edu – соціальна мережа для співпраці вчених, відкрита у вересні 2008 року. Мережу можна використовувати для того, щоб ділитися своїми статтями, відстежувати їхнє цитування і стежити за новинами досліджень і розробок за іменами та ключовими словами, отримувати інформацію про гранти, вакансії тощо.

ResearchGate – міжнародна соціальна мережа англійською мовою, створена для сприяння науковим дослідженням. За допомогою мережі користувач може знаходити колег, які цікавляться схожими проблемами, та задавати їм запитання. У мережі також публікують списки наукових конференцій по всьому світу та інформацію щодо вакансій у різних наукових інституціях. Користувачі можуть публікувати власні наукові доробки та знайомитися з чужими, створити свій персональний блог для обміну ідеями. ResearchGate містить веб-інструменти, такі як семантичний пошук, обмін файлами, спільне користування базою публікацій, форуми, методологічні дискусії, групи тощо.

Mendeley – соціальна мережа для вчених, яка дозволяє зберігати та переглядати наукові праці у форматі PDF керування бібліографічною інформацією. Mendeley засновано в листопаді 2007 року в Лондоні, а у 2013 році її придбала компанія Elsevier. За її допомогою можна переглядати наукові матеріали у форматі PDF; імпортувати документи та матеріали з вибраних сайтів; створювати групи для обміну та колективної роботи; здійснювати колективну роботу з однодумцями-дослідниками та відстежувати оновлення їхніх профілів; ознайомитися зі статистикою переглядів матеріалів і сторінок авторів; здійснювати пошук однодумців за науковими інтересами тощо.

Adult Learning in Europe (EPALE) – електронна платформа для навчання дорослих у Європі. Її фінансує програма Erasmus+, вона створена в рамках стратегії̈ Європейського Союзу з метою розширення можливості навчання для дорослих осіб. Користуючись платформою, можна прослухати курси, долучитись до обговорень, читати різноманітні статті та новини й отримати різні підбірки з ресурсами на потрібну тематику. Зареєструвавшись на платформі, можна поділитися ресурсами та подіями, опублікувати статті на теми, які стосуються навчання, знайти партнерів для своїх проєктів та обговорити ідеї та практику, обговорювати ідеї з однодумцями з усієї̈ Європи, а також обмінюватися ідеями, ресурсами та передовими практиками.

Scientific Social Community – українська соціальна мережа, доступна українською, російською та англійською мовами. Серед різноманітних сервісів, які пропонує ресурс – детальний розділ грантів, що постійно оновлюється, а також не менш детальний список наукових конференцій. Розділи охоплюють різні країни, а пошук можна здійснювати за територіальною ознакою, тематикою чи форматом. Можна додавати власні конференції. Наявні також список наукових вакансій, статті та інтерв’ю вчених. Соціальна складова включає створення профілю й доволі активний обмін коментарями. За допомогою інтегрованої пошукової системи «Пошук-ВАК» за допомогою соціальної мережі можна здійснювати повнотекстовий пошук статей по архівах 658 журналів.

Google Scholar – безкоштовна пошукова система, яка індексує повний текст наукових публікацій з різних сфер наукових досліджень. Індекс Google Scholar включає в себе більшість рецензованих онлайн-журналів Європи та Америки. За допомогою цієї пошукової системи можна створити власний профіль, здійснювати пошук наукових статей та інших матеріалів, перевірити кількість цитувань, підписуватись на профілі вчених й отримувати інформацію про їхні наукові праці та статті, у яких їх процитовано, тощо.

BASE (Bielefeld Academic Search Engine) – одна з найбільших у світі пошукових систем, спеціалізованих на пошуку наукових публікацій відкритого доступу в Інтернеті, створена бібліотекою Білефельдського університету. Користувачі можуть шукати бібліографічні дані та анотації статей.

Zenodo – це сховище відкритого доступу загального призначення, яке дає змогу дослідникам зберігати пов’язані з дослідженнями набори даних, дослідницьке програмне забезпечення, звіти та будь-які інші цифрові матеріали.

Figshare – це науковий онлайн-репозиторій, де користувачі можуть зробити доступними результати своїх досліджень. За його допомогою дослідники можуть зберігати результати своїх досліджень і обмінюватися ними, включаючи рисунки, набори даних, зображення й відео.