Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Споживати з розумом»: новий український стартап від львівських політехніків утілює європейські реалії

13 жовтня 2020, 11:53
За матеріалами сайту 032.ua

Від початку жовтня 2020 року запущено сервіс RENTA.ua, який надає змогу сотням користувачів здавати і брати будь-який товар в оренду. Українці поступово вчаться жити в сучасних умовах шерінг-економіки, тобто спільного споживання. Ці поняття вже стали частиною нашого щоденного лексикону.

Економіка спільного споживання (Sharing economy/SE) – це система соціальних відносин, що передбачає спільне використання матеріальних та людських ресурсів. Наприклад, замість того, щоб купувати нову річ або якусь послугу, майно беруть в оренду, нехай це буде фотоапарат чи будівельні інструменти.

Ідею стартапу запропонували двоє випускників Національного університету «Львівська політехніка» які об’єднали зусилля для спільного проекту. Арсен Сорока зі Львова, ІТ-спеціаліст за освітою, дбає про розробку онлайн-ресурсу. Андрій Пелех з Ужгорода, який закінчив Інститут економіки і менеджменту, втілює ідею просування сервісу та займається його наповненням і розвитком, а також шукає інвесторів. За 7 років, що минули від часу закінчення Університету, хлопці набралися досвіду, як працюючи в різних компаніях, так і як самостійні підприємці. Результатом такої співпраці став RENTA, який за масштабом охоплення в нашій країні поки що не має аналогів.

Унікальність RENTA в тому, що пошукова система сайту допоможе знайти будь-який товар, із різних сфер ужитку – починаючи від велосипедів напрокат до оренди квадрокоптера. Користувачам не доведеться марнувати час, оглядаючи окремі ресурси з оренди туристичного обладнання, інструменту чи одягу. Новий портал працює швидко й водночас зручно завдяки використанню розумного пошуку і надає змогу забронювати потрібну річ на потрібний термін.

Стартап було розроблено в Західній Україні, проте мешканець будь-якого міста чи села тепер має можливість скористатися послугами сайту. Жителі мегаполісів – Києва, Харкова, Одеси та Дніпра – активно долучаються до світової практики шерінгу, адже переваги методу приносять користь не тільки для доходу громадян, а і для довкілля. Ініціатори проекту впевнені у своїй розробці: «Наш сервіс створений для сучасних українців, які дбають про навколишнє середовище, бажають зекономити свій час та гроші».