Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Стимулювальні заходи для вступників і студентів: як Львівська політехніка заохочує найкращих?

28 травня 2020, 12:11
Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки

«Розроблення та впровадження стимулювальних заходів для вступників – переможців олімпіад та конкурсів (упровадження стипендійних програм тощо)» – ще один пункт Стратегічного плану розвитку Львівської політехніки. На цю тему говоримо одразу з двома представниками керівництва університету.

Одне з важливих завдань кожного вишу ― залучення талановитої молоді, відповідно, це відображено й у нашій Стратегії. У Львівській політехніці є низка запланованих заходів і процедур, з допомогою яких ми досягаємо поставленої мети. Усе починається з розробки правил прийому до нашого університету. Під час вступної кампанії ми забезпечуємо низку заходів для заохочення абітурієнтів вступати саме до Львівської політехніки. Стимулювальні заходи для вступників є загальними по Україні та визначаються умовами прийому, а кожен навчальний заклад вже реалізує їх у своїй формі, – розповідає проректор з науково-педагогічної роботи Олег Давидчак.

Наприклад, правилами прийому передбачено додаткові бали для вступників, які вже мають певні досягнення. Йдеться про переможців і призерів ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад та ІІІ етапу Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук України. Такі призери мають право на додаткові бали при вступі, зокрема й у нашому університеті. Однак за словами першого проректора Олега Матвійківа, цьогоріч ця процедура зазнала певних змін:

– За рішенням Міністерства освіти і науки України, цьогоріч додаткові бали за ІІІ етап Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт членів Малої академії наук не нараховуватимуть, оскільки цей фінальний етап перенесли через карантин – він має відбутись лише 4–9 листопада 2020 року. Що стосується ІV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад, то у Правилах прийому на 2020 рік ці бали залишились, хоча існує наказ МОН України № 525 від 16.04.2020 р. Про скасування IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад з навчальних предметів. Тож виглядає, що усі вступники будуть у рівних умовах.

Другим стимулювальним заходом є щорічна Всеукраїнська олімпіада Львівської політехніки для вступників, переможці якої також мають можливість отримати додаткові бали при вступі. Перший, дистанційний, тур відбувся за визначеним графіком. Другий етап планували провести наживо під час цьогорічних Наукових фестин, однак, через карантин його довелося відкласти.

Другий етап олімпіади відбудеться 29 травня, щоправда, на відміну від попередніх років, він буде у дистанційному режимі, як рекомендувало МОН. Ми до останнього не знали, як складеться ця ситуація, але нещодавно отримали дозвіл від Міністерства провадити її дистанційно зі забезпеченням усіх необхідних процедур, зокрема ідентифікації учасників. Деякі університети скасували другий етап і додаткових балів, відповідно, не буде, але, оскільки МОН залишило це питання на розгляд університету, ми вирішили все-таки використати цей інструмент для пошуку найкращих вступників. Наразі ми працюємо над відповідним наказом для провадження другого етапу, вже є екзаменатори, вибрано форму проведення і ми ретельно готуємося. Така олімпіада ― не просто елемент вступної кампанії, так ми заохочуємо учнів, які мають високий рівень знань з базових дисциплін, вступати до Політехніки, – пояснює проректор Давидчак.

Окрім абітурієнтів, Львівська політехніка заохочує і студентів, навіть незважаючи на те, що власних стипендійних програм університет поки що не має.

Стипендійний фонд ми отримуємо від МОН, і те – у розмірі 45% від кількості бюджетних студентів. Розподіл цих фінансів відбувається на конкурсній основі (рейтингу). Однак такі стимулювальні заходи, як-от стипендійні програми для найкращих студентів, таки реалізовуються у Політехніці – ми впроваджуємо їх коштом працедавців і наших партнерів. Це відбувається на конкурсній основі, критерії конкурсу визначаємо спільно з партнерами. Наразі 30 наших студентів отримують щомісячні стипендії від компанії «Рошен», з якою співпрацює університет. Також у нас є регулярна співпраця з компаніями «Енергоатом» і «ДТЕК»: практично щороку вони оголошують декілька стипендійних програм для студентів енергетичних спеціальностей. Крім того, ми отримуємо пропозиції від представників загальноукраїнських програм, і скеровуємо наших студентів – інформуємо їх, допомагаємо податися на участь тощо. І, звичайно, Політехніка подає кандидатури найкращих для присвоєння стипендій Президента, Верховної ради, Кабінету міністрів, – каже проректор з науково-педагогічної роботи.

Про ще один спосіб заохочення політехніків розповідає пан Матвійків:

⎯  Якщо звільняються бюджетні місця, ми переводимо на них кращих студентів-платників. Для цього при кожному інституті засідає комісія. У кінці квітня такий розгляд провадився за результатами зимової сесії.