Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Стипендія від компанії «Рошен» дозволяє розширити наукову діяльність» — стипендіатка проєкту

13 серпня 2020, 12:07
Юрій МАРТИНОВИЧ, Центр комунікацій Львівської політехніки

У Львівській політехніці навчаються десятки тисяч студентів зі всієї України та багатьох країн світу. Студентка 4-курсу Інституту хімії та хімічних технологій Катерина Князєва родом з Кривого Рогу (Дніпропетровська область). Ще у школі вона з класом їздила до міста Лева на екскурсію. Їй настільки сильно сподобався Львів, що вона поставила собі мету навчатися саме у столиці Західної України! Коли настав час обирати заклад вищої освіти, Катерина відхилила варіанти,  пов’язані з Києвом, Харковом та куди ближчим Дніпром, а все заради Львівської політехніки пріоритетного для неї університету.

Нещодавно Катерина Князєва стала однією зі стипендіатів проєкту «До вершин з Roshen». Основна мета цього конкурсу — мотивувати молодих та здібних студентів продовжувати розвивати свої наукові навички у галузі хімії. Дівчина розповіла, що цікавилася цим предметом ще у школі.

«Моя історія доволі банальна, чому вибрала саме хімію. У школі мала нахил до неї, у мене була хороша вчителька, я часто брала участь в олімпіадах. Мені це подобалося, тому й вирішила розвивати себе у цьому напрямку. Зараз працюю з біотехнологією рослин, бо це дуже перспективна спеціальність», — каже Катерина.

Дівчина задоволена навчанням у Політехніці та розповідає про багато можливостей, ґрантів, конкурсів та премій, які можна тут здобути. Вона дізналася про конкурс «До вершин з Roshen» від свого наукового керівника і вирішила взяти участь.

«У мене хороші бали та й була активно задіяна у науковій роботі. Тому мала перспективи для цієї стипендії. Скажу відверто, що таке фінансове заохочення дуже потрібне студентам, адже, на жаль, стипендії у нас невеликі. Та й участь у всеукраїнських і міжнародних конференціях, публікації наукових праць у виданнях є платними, тому стипендія від Рошен дозволяє розширити свою наукову діяльність», — говорить Катерина.

На кафедрі студентка займається науковою роботою, яка пов’язана з вирощуванням калусу у лабораторії.

«Це така цікава рослинна тканина, ми досліджуємо її біологічно активні речовини, з цього калусу виділяємо ті речовини, які можуть мати багато застосувань. Якщо конкретно, то я працюю з дослідженням амінокислотного складу рослин. Метод отримання калусу є дуже ефективним зараз. Він має багато переваг порівняно зі звичайним вирощуванням рослин на полях. Бо цілий рік можна отримувати більше врожаю, заготовляти більше сировини. Також можна отримувати рослинні тканини, які будуть без шкідників і вірусів. Добуті з калусу різні біологічно активні речовини важливі для потреб промисловості, косметичної галузі, фармацевтики, харчової промисловості», — розповідає Катерина.

Крім наукової роботи, Катерина Князєва любить виготовляти хендмейд-продукцію: наприклад, оригінальні подарунки або щось вишите чи в’язане. Це та творча робота, яка дозволяє дівчині перемкнутися між різними хімічними формулами на щось мистецьке. Стосовно активного дозвілля, то Катерина любить займатися спортом (бадмінтон, волейбол, сноуборд). Зараз пробує свої сили у їзді на скейті. Та чи не найбільшою її пристрастю є подорожі, особливо нашою великою й красивою Україною.