Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Теплий папір» – друкуй з комфортом: львівські політехніки розробили проєкт мережі пунктів автономного друку

17 березня 2020, 09:01
Анастасія Степаняк, Центр комунікацій Львівської політехніки

Поспішаєш на пару, добігаєш до корпусу чи аудиторії та згадуєш: забув роздрукувати документ. Летиш до копіцентру, а там кілометрова черга і розрахунок лише готівкою. Чекаєш 10 хвилин, а потім чуєш, що студент перед тобою просить спершу внести зміни до файла. І ось, нарешті, підходиш до заповітного віконечка і розумієш: забув/загубив/не скинув на флешку. Якщо цей випадок вам знайомий – можемо заспокоїти: четверо політехніків роблять усе, аби таких ситуацій більше не виникало.

Випускники Юрій Горбаль, Володимир Гресько, Роман Гудима та студент Інституту економіки і менеджменту Андрій Чумак – розробники стартапу «Теплий папір» – мережі пунктів автономного друку. Хоч проєкт і новий, команда існує вже давно. Впродовж чотирьох років політехніки були учасниками студентської організації BEST Lviv: свого часу Андрій був президентом, Юра – скарбником і віцепрезидентом з людських ресурсів, а Роман – головним організатором Інженерного Ярмарку Кар’єри. Спільні проєкти, подорожі й погляди перетворили хлопців не лише на хорошу команду, а й на добрих друзів. Згодом виникло бажання мати спільну справу, а не працювати на когось, і заразом робити щось корисне.

Ідея з’явилася у кінці серпня 2019-го. Ми хотіли, щоб наш проєкт розв’язував якусь проблему. Почали згадувати, які студентські труднощі мали самі. Згадали, як незручно скидати файли на флешки, що постійно губляться, нести їх у копіцентр, стояти в довгій черзі, платити лише готівкою, і так – дуже часто. За день ми «накидали» концепцію. Впродовж першого тижня зробили аналіз ринку, вивчили внутрішніх та зовнішніх конкурентів. «Коробку» проєктували самі, з розробкою дизайну допомагали друзі. Всередині використали офісний принтер високої швидкодії та екологічності. Розробили онлайнплатформу. У листопаді наш автомат вже був повністю готовий, і ми поставили «коробку» у 20-му корпусі. Над назвою думали недовго, ідея виникла в Юри. Папір з принтера справді виходить теплий, якщо багато друкувати – можна зігріти руки, – розповідає Володя.

Користуватися сервісом просто і зручно і з комп’ютера, і зі смартфона. Потрібно зайти на сайт https://tepapir.com/ (у майбутньому будуть ще боти у telegram та інших месенджерах) натиснути кнопку «друкувати» і завантажити файл.

Ми рекомендуємо обирати PDF-документ, але можна й інші формати – програма автоматично конвертує файл. Однак варто перевірити, чи перетворення відбулося коректно – про це нагадує сповіщення. Натиснувши на документ, можна обрати кількість копій, одно- або двосторонній друк, переглянути заповненість сторінки. Сторінка, заповнена на 10%, коштує 1 гривню, далі, як і всі копіцентри, ми збільшуємо ціну на 20 копійок. Програма автоматично обчислює вартість. Якщо все добре налаштували, обираєте зручний для вас автомат – спеціальна кнопка вкаже його точне розташування. Наступний крок – онлайн-оплата, після чого з’явиться кнопка «роздрукувати», яка буде активна впродовж тижня. Тобто закидати файли можна з дому, а потім, будь-якої зручної миті, прийти до автомата і роздрукувати. До слова, ми дозволяємо завантажувати і друкувати декілька файлів. Після активації кнопки з’являється інформація про кількість замовлень у черзі та приблизний час очікування. Ми хотіли зробити так, щоб кожен максимально володів своїм часом. Якщо ти став в чергу у копіцентрі, ти не знаєш, на скільки це затягнеться, а наша система розраховує з точністю до кількох секунд. Коли файл потрапляє у друк, користувач отримує сповіщення. До речі, після оплати можна змінити «коробку», якщо ти опинився в іншій локації. Наша мета зробити так, щоб коли у студента з’явилася потреба щось роздрукувати, у тому місці стояв наш апарат. Невдовзі додамо промокоди для студентів та різних організацій. Після друку документ автоматично видаляється – це дешевше з погляду захисту інформації, усі дані зашифровуємо. Стараємося зробити максимально зручний інтерфейс, – пояснює Юра.

Наразі автомати «Теплий папір» є у корпусах №5 (аудиторія 103) та №20 (1 поверх, кафедра штучного інтелекту), у Tech StartUp School (овпенспейс на 3 поверсі), в Академії ШАХ (1 поверх) і навпроти студентського комбінату харчування (вхід у заклад HAM Kebab). Невдовзі пункти запрацюють у корпусах №28 і №4, а також у 4-му та 11-му гуртожитках.

За словами Володимира, основною складністю для «Теплого паперу» є бюрократія у державних установах, пов’язана з орендою, тому поширення автоматів в нашому університеті – не таке швидке, як планували:

Щоб отримати в оренду площу Політехніки, потрібно звертатися до фонду державного майна, а перед тим – отримати чимало підписів із низки відділів університету. Дозвіл від Політехніки ми вже отримали, наразі чекаємо на відповідь від фонду держмайна. Добре, що у певний момент нас підтримали Юрій Ярославович і Роман Орестович. Тоді це дало хороший рух.

Як розповідає команда, один автомат «Теплого паперу» коштує близько однієї тисячі доларів. Додатковими витратами є поновлення розхідних матеріалів, обслуговування «коробок», підтримка сайту – оплата серверів, доменів, баз даних та інше.

Усі кошти наші, ми не залучали сторонніх осіб, не брали кредитів, а назбирали самі. Окрім того, виграли Інженерне змагання і отримали від міської ради ґрант на 25 тисяч гривень, який скерували на свій стартап. Знайомі час до часу пропонують допомогу, адже бачать, що це цікавий проєкт, який швидко розвивається. Наразі ми не готові її приймати, адже самі не знаємо, чи він повністю себе зарекомендує. Коли будемо у цьому впевнені, зможемо залучати сторонні кошти. Реального попиту ще не знаємо, оскільки працювали лише два тижні перед канікулами – це був перший пункт у 20-му корпусі, але користувачів було чимало. Всі, кому щось потрібно роздрукувати, друкували там, бо найближчий копіцентр – за півтора кілометра.

Зважаючи на чималі фінансові витрати, запитуємо студентів, навіщо їм це, Юра одразу знаходить відповідь:

Ми хочемо, щоб студентам було легше. Не можна думати лише про гроші. Можна поєднувати приємне з корисним. Це класно для студентів, бо вони будуть економити час і кошти на друк. Це буде зручніше, швидше, класніше, веселіше. Ми розраховуємо, що за декілька місяців вийдемо на окупність, збільшивши кількість автоматів.

Наразі «Теплий папір» впевнено шириться Львовом. Команда хоче запустити стабільну роботу до початку літньої сесії. Наступного місяця планують максимально «покрити» наше місто автоматами. До кінця канікул – підготувати рішення для виходу на інші міста, від вересня – почати освоювати Івано-Франківськ, Тернопіль, Київ. Крім цього, підготували заявку на ґрант до Українського фонду стартапів. Тож навіть після завершення університету політехніки планують триматися і працювати разом.