Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Міжнародній літній школі україністики «Крок до України» відбулася зустріч із Лесею Воронюк

22 липня 2020, 10:12
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

У суботу, 18 липня, у межах ХІІІ Міжнародної літньої школи україністики «Крок до України», яку цьогоріч Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки проводить онлайн, відбувся перший дискусійний клуб вихідного дня з відомою особистістю. Студенти зі 6 країн світу зустрілися з Лесею Воронюк, письменницею, журналісткою, сценаристкою та режисеркою, засновницею Дня вишиванки, авторкою документальних фільмів «Спадок нації», «Соловей співає» і «Ткацький шлях».

Модерував подію Назар Данчишин, науковець МІОКу, викладач Літньої школи. Презентуючи гостю, він наголосив на тому, що її небайдужість, творча енергія та ініціативність спонукають до праці багатьох людей і допомагають утвердити українську мову в її правах.

Леся Воронюк розповіла авдиторії про те, що її патріотизм росте родом із дитинства, з батьківської оселі на Буковині – саме там вона захопилася традиційним українським убранням, що з плином часу переросло в ініціативу запровадити День вишиванки, який тепер що-третього четверга травня відзначають у всьому світі як українці, так іноземці, що солідаризуються з Україною. «Це ще дитяче захоплення традиціями, а також буремні події останніх років – Майдан та війна на Донбасі, спонукали створити документальну стрічку «Спадок нації», в якому засвідчується ключове значення вишиванки в історії та сьогоденні України», – наголосила Леся Воронюк. Крім того, гостя приділила значну увагу захисту української мови, розказавши студентам про свій новий фільм «Соловей співає», у якому відтворено історію лінгвоциду українців.

Учасники Літньої школи з інтересом слухали гостю і поставили їй чимало запитань: авдиторію, зокрема, цікавили особливості вишиванок у різних регіонах України, можливості перегляду нових стрічок авторки, проблема суржику й засилля російської мови в сучасній Україні. Особливо приємною несподіванкою стало творче знайомство режисерів Лесі Воронюк та Гуто Пашка з Бразилії, який цьогоріч є студентом «Кроку до України» і про роботи якого схвально відгукнулася наша гостя.

Насамкінець Ірина Ключковська, директорка МІОКу, подякувала Лесі Воронюк за цю зустріч у межах Літньої школи онлайн, наголосивши, що фільм «Соловей співає» демонструватиметься під час Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?», який через пандемію МІОК вимушено переніс на наступний рік. «Команда Інституту рада знайомству з Вами і нетерпляче чекає зустрічі з Вами наступного року вже в гостинній Львівській політехніці», – сказала Ірина Ключковська.

Другу частину заходу учасники Літньої школи присвятили обговоренню зустрічі. Для цього вони розділилися на групи, з кожною з яких займався окремий викладач. Учасники висловлювали подяку за таку цікаву розмову з унікальною гостею. Далі буде.