Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

У Політехніці відбулося урочисте відкриття фотовиставки з нагоди 30-річчя Революції на граніті (2–17 жовтня 1990 року)

13 жовтня 2020, 16:23
Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки

12 жовтня у вестибюлі біля Актової зали Львівської політехніки відбулося урочисте відкриття фотовиставки з нагоди 30-річчя Революції на граніті (2–17 жовтня 1990 року). Організаторами виставки стали Народний дім «Просвіта», Товариство «Просвіта» і Студентське братство Львівської політехніки.

Вступне слово виголосила модераторка заходу, голова ради Товариства «Просвіта» Львівської політехніки професорка Христина Бурштинська:

– Акція, яка тривала в Києві на тодішній площі Жовтневої революції, стала каталізатором змін в Україні. Вона спричинила розвал комуністичної системи, знищила колоніальний статус України та привела до проголошення Незалежності нашої країни.

Далі до слова запросили ректора Львівської політехніки Юрія Бобала:

– Дуже дякую вам, політехніки, за те, що ви не байдужі до тих подій, які відбуваються в Україні. І скільки б подій ще не відбувалося, я впевнений, що студенти Львівської політехніки будуть очолювати ці заходи. Дякую вам та успіхів!

Запрошеним гостем заходу став і Олег Синютка, народний депутат України та тогочасний заступник голови Студентського братства Івано-Франківська, який зауважив, що Революція на граніті стала першою перемогою українців після довгих років поразок. Олег Михайлович попросив студентів доводити кожну справу до кінця та йти попереду, щоб досягати великих звершень, наголосивши на тому, що Львів завжди веде за собою всю країну.

Голова Студентського братства Львівської політехніки 90-х років та учасник подій Революції на граніті, голова ради Львівської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Андрій Салюк теж долучився до заходу та поділився спогадами про минулі події:

– Тоді, на граніті, дуже підтримувало та зігрівало відчуття словосполучення «альма-матер». Згадую як нас, студентів спитали: «А чи є тут хтось із Львівської політехніки?» Відповів, що я. Потім побачив, як переді мною стоїть проректор Лопатинський та питає, чи все в нас гаразд. Це відчуття партнерства альма-матер було надзвичайно важливим.

Директор Видавництва Львівської політехніки та учасник голодування Революції на граніті Іван Паров’як розповів, що тогочасні події привели до змін у Львівській політехніці, що стали фундаментом, на якому впродовж 30 років наш університет успішно розвивається. Пан Іван подякував Ірині Семенко, яка доклала чимало зусиль, щоб зібрати фотографії для виставки.

Серед гостей був і виконувач обов’язків голови Студентського братства Львівської політехніки Роман Масляк. Музичний супровід заходу забезпечували народний чоловічий хор «Орфей» та гітарист і вокаліст Андрій Хавунка.

На стендах представлено фотоматеріали, де зображені студенти-політехніки, які брали участь у Революції на граніті. Друга частина виставки підготовлена за ініціативою Студентського братства Львівщини у співпраці з музеєм Революції Гідності, музеєм Служби безпеки України, Центром досліджень визвольного руху, Українським інститутом національної пам’яті та Львівською обласною державною адміністрацією. Оглянути фото можна на другому поверсі головного корпусу, у вестибюлі біля Актової зали.