Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Верховна Рада України ухвалила базовий закон галузі телекомунікацій

2 жовтня 2020, 10:50
За матеріалами сайту Міністерства цифрової трансформації України

30 вересня 2020 року Верховна Рада України ухвалила закон «Про електронні комунікації». Цей документ не тільки регулює відносини на ринку – між державою, надавачами та користувачами послуг, а й наближає Україну до європейських стандартів у сфері електронних комунікацій.

Чинна законодавча база в сфері електронних комунікацій формувалась понад 15 років, тому й не відповідала ні сучасним вимогам ринку, ні європейським прагненням України. Прийняття закону «Про електронні комунікації» – стратегічне рішення для розвитку галузі й необхідний крок на шляху до євроінтеграції та входження нашої країни до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Україна однією з перших серед країн-партнерів ЄС імплементує у своє законодавство положення європейського Кодексу електронних комунікацій, який сприяє конкуренції на ринку послуг електронних комунікацій, підключенню та доступу населення до високошвидкісного інтернету, розвитку внутрішнього ринку завдяки усуненню зайвих регуляторних бар’єрів та захисту інтересів споживачів.

Загалом закон «Про електронні комунікації» орієнтований на захист прав споживачів. Відтепер доступ до якісного інтернету є універсальною послугою. Тобто має гарантуватись громадянам державою.

Закон набирає чинності з 1 січня 2022 року. Для того, щоб норми Закону «Про електронні комунікації» втілилися у життя, Уряд має протягом року оновити низку підзаконних актів.