Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Віцепрезидентка Світового Конґресу Українців зустрілася онлайн із працівниками МІОКу

20 травня 2020, 11:36
МІОК Львівської політехніки

19 травня 2020 року за ініціативи Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Львівської політехніки у форматі відеоконференції відбулася зустріч команди МІОКу з Наталією Пошивайло-Таулер, Регіональною Віцепрезиденткою Східної, Південної та Південно-Східної Азії, Океанії та Африки Світового Конґресу Українців (СКУ).

«Нам цікавий цей регіон – південна півкуля. Маємо багато ідей, проєктів, які готові вам запропонувати. Сьогодні це лише перший етап. Ми хотіли б детальніше ознайомитися з українськими громадами, які є під Вашою юрисдикцією, та обговорити напрями для співпраці», – наголосила на початку зустрічі Ірина Ключковська, директорка МІОКу.

Наталія Пошивайло-Таулер розповіла, що працює з представниками 27 українських громад з Австралії, Нової Зеландії, Малайзії, Китаю, Індії, Монголії, Сінгапуру, Індонезії, Гонконгу, Об’єднаних Арабських Еміратів, Лівану, Мозамбіку, Південно-Африканської Республіки, Туреччини та інших країн, з яких лише Австралія є членом СКУ. Решта – це представники організацій, які функціонують як асоційовані члени, та ті, що підтримують зв’язок зі СКУ.

Віцепрезидентка презентувала розроблену стратегію співпраці в межах регіону, розповіла про особливості внутрішньої комунікації, про пріоритетні напрями діяльності, про політичну діяльність, культурну дипломатію, а також ідеї менторства для нових громад та розвитку українського шкільництва за кордоном.

«Стара діаспора – марафонці, молоді громади – спринтери, які мають великий запал, але ще не мають такої витримки. Нам важливо – об’єднати одних і других, щоб українська справа тривала, щоб була тяглість, поповнення», – зазначила Н. Пошивайло-Таулер.

У відповідь на озвучені пріоритетні напрями діяльності працівники МІОКу коротко представили напрацювання Інституту, які можуть бути корисними для громад країн Азії, Африки та Океанії насамперед у сфері вивчення української мови як іноземної. Велике зацікавлення у Н. Пошивайло-Таулер викликав новий проєкт МІОКу «Портал «Український освітній всесвіт». «Це дуже потрібний проєкт. Мені цього дуже бракує, – наголосила пані Пошивайло-Таулер, – я чомусь була переконана, що така карта українських шкіл у світі вже існує. Але я помилилася».

Науковці МІОКу поділилися першими здобутками в започаткованій співпраці з Асоціацією українців у ПАР та розповіли про подальші заплановані дослідницькі кроки.

На завершення учасники зустрічі обговорили план, тематику та формат майбутніх спільних заходів, зокрема відеоконференції, вебінари тощо.

Для довідки

Наталя Пошивайло-Таулер була обрана на посаду Регіональної віцепрезидентки Східної, Південної та Південно-Східної Азії, Океанії та Африки Світового Конґресу Українців після реорганізації СКУ в 2018 р.

Народилася і виросла в Полтаві (Україна). З 1997 до 2013 р. проживала в Новій Зеландії і брала активну участь у роботі української громади. У 2010–2013 рр. була Головою Об’єднання Українців Нової Зеландії (Північні регіони). З 2013 р. мешкає в Мельбурні (Австралія). Була Головною Виховницею осередку СУМ у Мельбурні, головою відділу Союзу Українок та вчителькою Української суботньої школи імені Лесі Українки.

У професійному середовищі п. Пошивайло-Таулер є спеціалістом з підготовки тендерів у Технологічному Інституті Бокс Хіл, який визнано найкращим навчальним закладом Австралії у 2016 р.