Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відбулася онлайн-зустріч колективу МІОК з віцепрезиденткою СКУ та представниками українських громад за кордоном

29 травня 2020, 12:39
МІОК Львівської політехніки

27 травня 2020 року відбулася онлайн-зустріч колективу Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) з регіональною віцепрезиденткою Світового Конґресу Українців (СКУ) Наталією Пошивайло-Таулер і представниками українських громад Східної, Південної та Південно-Східної Азії, Океанії й Африки, у межах якої міоківці провели вебінар про освітні проєкти Інституту.

Захід відбувся в рамках багаторічного партнерства Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою зі Світовим Конґресом Українців.

Метою зустрічі було налагодити співпрацю між МІОКом та українськими громадами Східної, Південної і Південно-Східної Азії, Океанії й Африки, а також ознайомити представників цих громад з освітніми проєктами Інституту.

Модерувала захід регіональна віцепрезидентка СКУ Наталія Пошивайло-Таулер.

Організаторів і учасників онлайн-зустрічі та вебінару привітала Наталія Чухрай, докторка економічних наук, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Національного університету «Львівська політехніка». Наталія Чухрай подякувала нашим співвітчизникам, які, проживаючи далеко за межами України, продовжують працювати на користь нашої країни і підтримують її імідж на міжнародній арені. Звертаючись до учасників онлайн-заходу, Наталія Іванівна наголосила на готовності Львівської політехніки до нового партнерства, особливо у сфері міжнародного співробітництва, та підтримці усіх ініціатив: «Львівська політехніка декларує себе як університет без обмежень. Ми відкриті до усіх форм співробітництва і потребуємо вашої участі. Зичу учасникам сьогоднішньої зустрічі плідної співпраці та нових проєктів».

Ірина Ключковська, директорка МІОКу, зазначила, що в освітньому керунку Інститут передусім працює зі студентами та дорослими, проте не оминає також шкільництво. Ірина Ключковська представила навчальні напрями, за якими працює колектив Інституту. Це, зокрема, конгреси «Діаспора як чинник утвердження держави Україна в міжнародній спільноті», Міжнародні науково-практичні конференції «Українська мова у світі», Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл. Також директорка МІОКу розповіла про освітній проєкт «Крок до України», який включає організацію навчально-методичних семінарів, вебінарів та круглих столів для викладачів УМІ; проведення наукових та соціологічних досліджень, міжнародних літніх шкіл; видання підручників і посібників з УМІ; створення освітнього порталу «Крок до України» та порталу «Український освітній всесвіт».

Докладніше про підручники і посібники, створені колективом МІОКу, учасникам вебінару розповіла канд. філол. наук, наукова співробітниця Інституту Оксана Трумко. Вона ознайомила присутніх з навчальними матеріалами «Крок 1», «Крок 2», «Мандрівка Україною», «Автостопом по Україні», а також анонсувала вихід нового підручника лінгвокраїнознавчого спрямування «Ключ до України: міста і люди».

Оксана Горда, канд. філол. наук, старша наукова співробітниця МІОКу, представила ще один новий освітній проєкт – «Образки з Лесиного життя», присвячений 150-літтю від дня народження Лесі Українки. Проєкт зацікавив учасників вебінару, бо складається з коротких різножанрових текстів, призначених для слухання та читання, словника маловідомих слів, а також дотекстових та післятекстових вправ і завдань на розвиток комунікативних навичок.

Олена Мицько, провідна фахівчиня Інституту, детально розповіла про освітній портал «Крок до України». Окремо Олена Мицько приділила увагу категорії «Дітям», показала присутнім, як працювати з порталом і продуктивно скористатися з його наповнення.

Після вебінару розпочалася дискусія. Учасники поставили багато запитань, висловили побажання отримувати підручники і дізнаватися про нові проєкти, наголосили на недостатній кількості якісного дидактичного матеріалу з української мови як іноземної для учнів молодших класів, акцентували на важливості порталу «Крок до України», висловили пропозиції щодо необхідності організації серії зустрічей та обговорення проблем виховання дітей в змішаних сім’ях. Особливо гостро постало питання про необхідність мотивації дітей підліткового віку вивчати українську мову.

Директорка МІОКу висловила надію, що «наші зустрічі стануть систематичними, а праця з вашим регіоном – пріоритетним напрямком у роботі нашого Інституту».

Підсумовуючи, учасники зустрічі висловили сподівання на подальшу взаємну системну співпрацю і погодили найближчі наступні кроки щодо її реалізації.