Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відбулася сесія стратегічного планування Світового Конґресу Українців та МІОК Львівської політехніки

26 травня 2020, 10:17
МІОК Львівської політехніки

21 травня 2020 р. відбулася сесія стратегічного планування Світового Конґресу Українців (СКУ) та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК).

У події, яка відбулася в режимі онлайн, взяли участь Павло Ґрод, президент СКУ, Юрій Бобало, ректор Національного університету «Львівська політехніка», Ірина Ключковська, директорка МІОКу, Стефан Романів, перший віце-президент СКУ, Анна Кісіль, голова СФУЖО, друга віце-президентка СКУ, регіональні віце-президентки Наталія Пошивайло-Таулер та Віра Коник, виконавча директорка СКУ Марія Купріянова, членкиня екзекутиви СКУ Ярослава Хортяні, директор представництва СКУ в Україні Сергій Касянчук та команда працівників МІОКу.

Предметом обговорення стало стратегічне партнерство СКУ та МІОКу, реалізовані у 2019 р. заходи і проєкти, планування наступного етапу співпраці у 2020–2021 рр.

Зустріч відкрили Юрій Бобало, ректор Львівської політехніки, та Павло Ґрод, президент СКУ.

Юрій Бобало відзначив, що ефективна взаємодія між Львівською політехнікою та Світовим Конґресом Українців триває вже понад десятиліття. За словами ректора Львівської політехніки, «ми спільно провели десятки заходів, конференцій, Річних нарад, Дні української діаспори з нагоди 50-ліття СКУ. Без сумніву, рушієм цих подій в Україні, як і сотень презентацій діяльності СКУ, був і залишається наш Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою». На думку Юрія Бобала, «така стратегічна сесія – це правильний і корисний захід, який допоможе чітко окреслити завдання і траєкторію руху, якою будемо рухатися для їх виконання».

Павло Ґрод зазначив, що щорічні планувальні сесії стали доброю традицією СКУ та МІОКу. За словами президента СКУ, «сьогодні час безпрецедентних викликів для світового українства, а МІОК є прекрасним прикладом того, як виклики можуть перетворитися на нові можливості, мостом, який об’єднує діаспору та Україну».

Павло Ґрод відзначив важливі заходи, які провів МІОК у 2019 р. і в яких взяли участь провідники СКУ, зокрема проведення у стінах Львівської політехніки Першої Міжнародної Асамблеї «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція», створення виставки «СФУЖО – 70», проведення семінарів з Оксаною Винницькою, Почесним консулом Канади в Україні, виконання навчальних проєктів, таких як освітні вебінари, які СКВОР СКУ проводить у співпраці з МІОКом.

Президент СКУ звернув увагу учасників сесії на важливості реалізації спільних проєктів в умовах нового, «віртуального», світу та анонсував пілотні ініціативи, серед яких співпраця СКУ та МІОКу з дослідження українських громад у світі, а також партнерство СКВОР СКУ у рамках проєкту МІОКу «Український освітній всесвіт», які стануть важливою компонентою у реалізації одного з ключових пріоритетів СКУ – виховання свідомого українця.

Ірина Ключковська відзначила важливість проведення сесій стратегічного планування між СКУ та МІОКом, перша з яких відбулася у 2019 р. За словами директорки МІОКу, нова модель стратегічного планування не лише створила можливості окреслити та реалізувати конкретні спільні кроки та проєкти, але й дозволила вийти системній співпраці СКУ та МІОКу на якісно новий рівень.

Ірина Ключковська зазначила, що у планах співпраці МІОКу та СКУ на 2020–2021 рр. є реалізація проєкту «Український освітній всесвіт: інтерактивна карта та форум українознавчих освітніх закладів», завдяки якому ми не лише створимо комунікаційну платформу для українських освітян, але й зможемо продемонструвати феномен української нації у світі; реалізація освітніх вебінарів зі СКВОР СКУ; поширення знань про СКУ в академічних середовищах України та залучення української студентської молоді до аналітичної і просвітницької роботи у співпраці з СКУ.

За словами Ірини Ключковської, амбітним завданням для команди МІОКу є показати Україні масштаб Світового Конґресу Українців, його діяльності та постатей.

Андрій Яців, заступник директорки МІОКу, представив ключові проєкти та заходи, які Інститут реалізував у 2019 році в рамках співпраці з СКУ та світовим українством, наукові та просвітницькі заходи МІОКу.

Оксана П’ятковська, заступниця директорки МІОКу, окреслила ключові проєкти Інституту на 2020-й рік, зокрема анонсувала присвячену пам’яті Ірини Бекешкіної панельну дискусію «Українська мова у світі: імпульси з України», яка відбудеться онлайн 25 червня 2020 р. як перший із серії заходів напередодні Бієнале «Українська мова у світі: відступ чи поступ?»

Стефан Романів, перший віце-президент СКУ, подякував МІОКу за реалізовані проєкти, відзначив важливість освітнього та просвітницького напрямів МІОКу і необхідність формування обізнаності українського суспільства про діяльність Світового Конґресу Українців.

Анна Кісіль, голова СФУЖО та друга віце-президентка СКУ, висловила подяку ректорові Львівської політехніки професору Юрієві Бобалу, а також команді МІОКу на чолі з Іриною Ключковською за ефективну співпрацю, зокрема у рамках організації та проведення Асамблеї «Українка у світі», виставки «СФУЖО – 70», а також відзначила ряд важливих напрямів майбутньої співпраці МІОКу, СКУ та СФУЖО, зокрема у ділянках освіти та культури. Серед актуальних заходів – Конкурс ім. Марусі Бек, організований СФУЖО у партнерстві з МІОКом, та акція МІОКу «Леся – Українка. І Ми – Українці» до 150-ліття від дня народження Лесі Українки.

Ярослава Хортяні, членкиня Екзекутивного комітету СКУ, президентка ЄКУ (2005–2019) відзначила важливість співпраці СКУ та МІОКу та зазначила, що Інститут є ключовою організацією в Україні, яка працює для світового українства. Ярослава Хортяні підкреслила актуальність реалізації проєкту МІОКу «Віртуальний музей світового українства «Український всесвіт»».

Наталія Пошивайло-Таулер, регіональна віце-президентка СКУ у Східній, Південній та Південно-Східній Азії, Океанії та Африці відзначила актуальність проєкту «Український освітній всесвіт», наголосила на необхідності залучення широкої аудиторії освітян до його наповнення та підкреслила актуальність створення віртуального музею світового українства.

Віра Коник, регіональна віце-президентка СКУ у Східній Європі та голова Конґресу українців Естонії, розповіла про співпрацю з Міжнародним інститутом освіти, культури та зв’язків з діаспорою та підтримала проєкт МІОКу щодо створення віртуального музею світового українства. Віра Коник зазначила, що актуальним питанням сьогодні є дослідження українських громад у діаспорі, поширення української мови у світі, а також поширення знань про СКУ, зокрема через співпрацю зі ЗМІ.

Сергій Касянчук, директор представництва СКУ в Україні, відзначив ефективність співпраці між СКУ та МІОКом та поінформував учасників сесії про ще один важливий аспект взаємодії, а саме – спільну участь з Іриною Ключковською у роботі Секретаріату VII сесії Патріаршого Собору УГКЦ, темою якого стане «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ».

Резюмуючи обговорення, сторони погодились продовжити системну співпрацю, погодили наступні взаємні кроки на найближчу й дальшу перспективи та шляхи їх втілення.