Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відбулася сесія стратегічного планування Світової Федерації Українських Жіночих Організацій та МІОК Львівської політехніки

13 жовтня 2020, 14:33
Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою

9 жовтня 2020 року в режимі онлайн відбулася сесія стратегічного планування Світової Федерації Українських Жіночих Організацій (СФУЖО) та Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК).

З боку СФУЖО в сесії взяли участь Анна Кісіль, голова СФУЖО, Євгенія Петрова, перша заступниця голови СФУЖО, Марія Фінів, третя заступниця голови СФУЖО, та Марта Кебало, голова представництва від СФУЖО в Економічній та Соціальній раді ООН.

МІОК представляли Ірина Ключковська, директорка, Андрій Яців та Оксана П’ятковська, заступники директора, а також Олена Мицько, провідна фахівчиня Інституту.

Розпочинаючи стратсесію, Євгенія Петрова підбила підсумки роботи СФУЖО за попередній рік, зокрема, тих проєктів та заходів, у яких МІОК виступив співорганізатором чи партнером, а також наголосила, що Перша Міжнародна Асамблея «Українка у світі: професіоналізм, активізм, традиція», яка відбулася з нагоди 70-ліття СФУЖО у Львівській політехніці 1–4 вересня 2019 р., стала одним із найуспішніших спільних заходів МІОКу та СФУЖО, адже «виконала одну з найважливіших цілей – об’єднати і налагодити комунікацію між українками у світі».

«Ми щиро вдячні пані Ірині Ключковській та Інституту за таку чудову ініціативу та потужний захід. Коли у січні 2019 року ми підписували Меморандум про співпрацю з МІОКом, то навіть не могли уявити, наскільки успішною може бути Асамблея. Цю роботу слід продовжувати та зробити проведення Асамблеї СФУЖО регулярним заходом, адже вона також дає можливості для майбутніх напрацювань, для виявлення актуальних проблем та вироблення правильних кроків. Лише поєднавши наші сили ми зможемо помножити наш успіх!», – підкреслила Анна Кісіль.

Крім того, за словами Голови СФУЖО, «Мультимедійна виставка «СФУЖО – 70», де ми змогли представити нашу сімдесятилітню історію – ще один не менш успішний спільно реалізований проєкт. Дуже важливо, що МІОКу вдалося організувати та провести презентацію виставки «СФУЖО – 70» не лише в рамках Асамблеї та Форуму «Жінка в науці», але й у Кабінеті Міністрів України, адже це був перший масштабний захід у стінах уряду, присвячений діяльності СФУЖО».

Ірина Ключковська погодилася, що «Асамблея – одна з найкращих діаспорних подій, яка дала потужний імпульс на майбутнє, тому вона має бути регулярною і відбуватися в різних країнах світу; ця ідея має жити й розвиватися». Також очільниця МІОКу представила майбутні проєкти партнером яких Інститут запрошує стати СФУЖО.

Під час стратсесії учасники погодили питання, пов’язані з реалізацією розпочатого Літературного конкурсу імені Марусі Бек «Що можу я, українка третього тисячоліття?»; обговорили можливості створення електронної версії виставки «СФУЖО – 70», її розширення та наповнення новими матеріалами; поділилися ідеями щодо розвитку українського шкільництва за кордоном; підкреслили актуальність видання підручників з української мови як іноземної, проведення українознавчих шкіл, нових конкурсів серед дітей та молоді в діаспорі, а також міжнародних конференцій, симпозіумів і панельних засідань із проблем функціонування української мови, формування та розвитку нових українських громад за кордоном.

У контексті погодження заходів із відзначення ювілейних дат, основну увагу учасники зосередили на проєктах МІОКу, присвячених 150-літтю від дня народження Лесі Українки.

Результати обговорень і накреслених кроків лягли в основу дорожньої карти на наступний рік та будуть представлені до затвердження на наступних Річних Нарадах СФУЖО, що заплановані на 1 листопада 2020 року.