Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відбулася відеозустріч колективу МІОКу з директором представництва СКУ в Україні Сергієм Касянчуком

11 червня 2020, 12:37
МІОК Львівської політехніки

10 червня 2020 року відбулася відеозустріч працівників Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» з Сергієм Касянчуком, директором представництва Світового Конґресу Українців (СКУ) в Україні, співпраця з яким триває 15 років.

Відкриваючи зустріч, Ірина Ключковська, директорка МІОКу, підкреслила, що Сергій Касянчук є важливою фігурою українського руху за кордоном, яка транслює політику СКУ в Україні, налагоджує мости між світовим українством та українською державою.

«Насамперед ми хотіли би подякувати Вам за цю самовіддану і жертовну працю, – зазначила Ірина Ключковська, – адже Ви розвиваєте важливу українську справу, яка стосується не лише України в її територіальних межах, а й усього українського світу».

Директор представництва СКУ окреслив найбільш актуальні проблеми, які сьогодні намагається розв’язати СКУ, розпочавши розмову з того, що «виклики є щодня і щоразу нові, їхня динаміка лише зростає; процеси в Україні та у світі дуже швидко змінюються і важливо насамперед розуміти, де ми є і куди маємо рухатися».

Окрім війни, яку розв’язала Російська Федерація проти України, новим викликом стала пандемія коронавірусу, яка продемонструвала низький рівень готовності влади до вирішення питань української міграції, зокрема трудової. Таким чином, робота СКУ сьогодні зосереджена навколо розроблення законодавчих ініціатив для врегулювання проблем трудової міграції та питань множинного громадянства, вивчення міграційних процесів загалом. Нещодавно СКУ створив робочу групу з питань трудової міграції, серед завдань якої є: захист прав українських трудових мігрантів у країнах перебування; вплив на формування політики уряду щодо зовнішньої трудової міграції в Україні; реінтеграція трудових мігрантів, які повернулися до України.

На думку СКУ, в Україні відсутня системна державна міграційна політика, існує потреба в державній інституції, яка б займалася цими питаннями, а постійна зміна політків і відсутність фахівців лише загострюють цю проблему. «Я вдячний МІОКу, який впродовж багатьох років виносив на обговорення питання трудової міграції на наукових конференціях, залучав експертів та розробляв пропозиції до влади. Сьогодні ці напрацювання є дуже корисними для нашої роботи», – підкреслив Сергій Касянчук.

У контексті цього Ірина Ключковська зазначила, що вже багато років Інститут стоїть на засадах того, що має бути сформований окремий орган влади, який мав би забезпечувати політику співпраці з українцями за кордоном: «Має бути чітка вертикаль, і тільки тоді будуть забезпечені послідовність і системність. Відсутність єдиного органу, функцією якого була б координація роботи департаментів у різних відомствах, не сприяє ефективній та злагодженій роботі».

Окрім питання захисту прав українських мігрантів і необхідності формування окремого органу влади з питань світового українства, учасники зустрічі обговорювали актуальність вивчення міграційних процесів і проведення комплексних досліджень, адже формування міграційної політики не може бути ефективним без моніторингу та аналізу реальної ситуації. Тому працівники МІОКу коротко представили соціологічні дослідження, які провів Інститут, починаючи з 2014 р. Мета цих досліджень – вивчення міграційних настроїв серед студентської молоді, зокрема напередодні візової лібералізації, аналіз стану українського шкільництва за кордоном і потреб українських шкіл, а також українського громадського активізму в країнах ЄС та особливостей української міграції до Південно-Африканської Республіки.

Окремо Сергій Касянчук окреслив розвиток законодавчого процесу у сфері множинного громадянства, розповів про усі складнощі та представив позицію СКУ в цьому питанні.

«Кордони зникають, – наголосив Сергій Касянчук, – в умовах глобалізації нам потрібно розглядати нас всіх, українців в Україні та поза нею, як єдине ціле, шукати те, що нас об’єднує, працювати на одну ціль. У цьому вся логіка співпраці, співдії України та діаспори, адже СКУ відстоює інтереси «старої» діаспори, і нових мігрантів».

«У цій тезі закладений основний концепт – концепт єдності, – підкреслила Ірина Ключковська, – і якби це зрозуміла держава, то ми були би ближчі до успіху. Пане Касянчук, Ви фактично озвучили гасло діяльності нашого Інституту – працюємо на об’єднання».

На завершення зустрічі учасники дійшли спільного висновку, що попереду ще багато роботи і лише спільними зусиллями можна вирішити ці глобальні питання.