Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Відмінники обирають Львівську політехніку: інтерв’ю з абітурієнтом Олегом Салюком

3 вересня 2020, 09:02
Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки

Мрії стають реальністю, коли думки перетворюються в дії. В цьому переконаний випускник Тернопільської спеціалізованої школи № 5 із поглибленим вивченням іноземних мов Олег Салюк. Юнаку вдалося отримати максимальний рейтинговий бал ЗНО з фізики. Тож тепер залишається останній крок – вступ до омріяного університету. Навчання у Львівській політехніці – основний пріоритет хлопця. Докладніше про шлях до мрії та секрет успіху юного абітурієнта читайте в нашому інтерв’ю.

– Розкажіть, будь ласка, про підготовку до ЗНО. Якими були найбільші складнощі?

– Готувався до ЗНО цілеспрямовано від 1 вересня. Разом з репетиторами. Від початку карантину всі ці заняття припинилися, окрім математики. Далі готувався самостійно. Попри це, мої вчителі, з якими я займався, зробили величезний внесок у мою підготовку. Перехід на дистанційне навчання певною мірою допоміг, адже з’явився додатковий час. Складнощів, як таких, я не зустрічав. Хіба що брак хорошого сну.

– Чи сподівалися Ви отримати 200 балів із ЗНО?

– Звісно, кожен абітурієнт бажає отримати цей максимальний результат. Я не мав чіткого переконання, що складу ЗНО на 200 балів. Тільки коли закінчив роботу над завданням із фізики, зрозумів, що маю хороший шанс отримати максимальний результат.

– Якими були ваші емоції, коли дізналися свої результати?

– Після опублікування відповідей до завдань із фізики я побачив, що все зроблено правильно. Спочатку не повірив, а потім настрій так і піднявся. В ніч, коли результати було опубліковано, я не міг заснути, настільки сильне було емоційне піднесення.

– Як пандемія Covid-19 вплинула на підготовку до ЗНО та загальну успішність?

– Карантин, спричинений пандемією Covid-19, спочатку повністю зруйнував звичне організувння моєї підготовки та життя. Згодом дійшов висновку, що цей час можна використовувати для інтенсивнішого навчання. Насправді я майже ніколи не мав проблем із підготовкою до уроків у школі, а дистанційне навчання лише полегшило це.

– На Вашу думку, чи можливо самостійно підготуватися до ЗНО?

– На мою думку, самостійно підготуватися до ЗНО цілком можливо, лише потрібно почати її раніше. Приблизно з класу 7– 8 треба усвідомлювати, що попереду є такий етап як ЗНО. Варто бути підготовленим заздалегідь. Якщо старанно працювати та вчитись у школі, то підготовка до ЗНО на самостійній основні – більш ніж реальна.

– Як з’явилася ідея вступити до Львівської політехніки?

– Наскільки мені відомо, Львівська архітектурна школа – одна з найсильніших, а Львів – це місто, яке мені дуже подобається. Тому мій вибір очевидний. До того ж Львівська політехніка величезний ЗВО, в якому містяться різноманітні факультети, більшість із яких дуже актуальні та забезпечені. Також цей вибір допомогла втілити Шулдан Лариса Олександрівна, яка познайомила мене з викладачами, які допомогли у підготовці до творчих іспитів.

– В одному з інтерв’ю Ви розповідаєте, що хочете стати архітектором. Чим обумовлений вибір професії?

– Я не маю чіткої причини, чому я хочу бути архітектором. Ця ідея спала мені на думку ще в дитинстві, під час гри в конструктор, і відтоді я підсвідомо вибирав архітектуру. Згодом вступив до Тернопільської художньої школи. Одразу в третій клас. Я та мої батьки вважали, що для навчання на спеціальності «Архітектура та містобудування» потрібно мати хоча би базову художню освіту. Я жодного разу не пожалів, що навчався в художній школі. Це дуже допомогло з підготовкою до творчих іспитів.

– Як Ваші батьки ставляться до вибору майбутньої професії?

– Вони радили вибрати таку професію, якою я буду захоплюватися. Підтримають мене в усьому. Саме батьки допомогли мені з підготовкою та складанням творчих іспитів. Мій вибір архітектури вони зустріли зі згодою.

– Якими є Ваші очікування від навчання та студентського життя?

– Я намагаюся не створювати фантазій та ідей, які можуть не справдитися й розчарувати мене. Намагаюся бути реалістом, але й не відкидаю планів на навчання та студентське життя. Університет для мене – це місце, де ти здобуваєш знання для майбутньої професії. Звісно, я не вважаю, що потрібно весь час сидіти в бібліотеці з книжкою в руці. Нові знайомства та досвід – це також необхідні знання, а налагоджене особисте життя – запорука успіху.

– Що можете порадити майбутнім абітурієнтам та тим, хто складатиме ЗНО?

– По-перше, вірити у свої сили. Хай як страшно виглядатиме екзамен, все що ти можеш зробити – це не здаватися та готуватися. На мою думку, підготовленість отримуємо від самого бажання вчитися. Набагато легше отримати 200 балів із предмета, коли ти ним цікавишся або хоча б приділяєш увагу. ЗНО – це лише маленький етап у житті. Життя ж не закінчується на ньому, тому не варто здаватись.