Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вплив карантину на харчування студентів

19 травня 2020, 10:24
Діана Євуш, другокурсниця кафедри журналістики та засобів масової комунікації

З початком карантину звичний спосіб життя зазнав багатьох змін. У період самоізоляції більшу частину свого часу люди перебувають вдома, тому часто стикаються зі змінами в раціоні харчування. Ми вирішили поспілкуватися зі студентами Львівської політехніки та дослідити, як карантин вплинув на їхнє харчування.

Ми запитали в молодих людей, скільки в них було прийомі їжі на день, чи вплинув карантин на їхній раціон харчування, чи набрали вони зайву вагу або ж, навпаки, скинули декілька кілограмів, чи економлять студенти на продуктах та чи звикли вони до нового режиму харчування у період ізоляції. Ось які відповіді ми отримали.

Людмила Дмитрущак, студентка 2-го курсу Інституту економіки і менеджменту
«Але харчування я не контролюю. Дуже люблю готувати, тому в цьому себе не обмежую»

На початку карантину я пообіцяла своєму хлопцеві, що буду займатися спортом (не думала, що період самоізоляції буде тривати так довго). Обіцянку виконую: чотири дні на тиждень роблю домашнє тренування.

Але харчування я не контролюю. Дуже люблю готувати, тому в цьому себе не обмежую. До карантину снідати не завжди виходило (наприклад, коли поспішала на першу пару), згодом ― легкий перекус, обід, а ввечері пила чай зі смаколиками. Але під час пар і перерв я часто робила перекуси. Зараз снідаю і вечеряю, проте не обідаю, бо протягом дня постійно під’їдаю.

Карантин вплинув на моє харчування, я почала їсти ще більше солодощів, зокрема випічки, бо люблю готувати. Зараз з’явилося трохи більше часу на це. Кожного вечора щось печу. Завжди в пріоритеті була домашня їжа, тому не відчуваю потреби в ресторанній. Єдине, чого мені не вистачає, так це горіхового латте з кав’ярні.

До самоізоляції я нечасто користувалася доставкою їжі, а зараз взагалі не користуюся, бо фінансові можливості суттєво зменшились, а також я не впевнена у дотриманні всіх норм безпеки у час доставок.

У час карантину я багато готую за новими рецептами. Напевно, найчастіше роблю панкейки, бо це швидко і смачно. З моїм кулінарним ентузіазмом не дуже виходить економити на продуктах. Нещодавно ми з сестрою пекли бананові барні. Ще одна нова знахідка на карантині ― сінабони. Тепер це одна з моїх улюблених страв.

Я повністю звикла до такого харчування. Усе ж, раціон суттєво не змінився, тому зможу швидко повернутись до колишнього режиму.

Іван Попович, студент 2-го курсу Інституту права, психології та інноваційної освіти
«Домашня їжа ― це найкращі, найсмачніші страви, які не отримаєш в жодному ресторані»

За фігурою не слідкую. Можу собі дозволити з’їсти смажену картоплю. Але час до часу роблю комплекс вправ: віджимання, прес тощо. Чесно кажучи, прийомів їжі було небагато. Я з тих людей, яким завжди бракує часу, особливо на їжу. Коли вирішую справи, то можу і 6–7 годин нічого не споживати. Під час карантину їм частіше.

У час пандемії я живу в селі з рідними, тому більшу частину їжі готує моя мама або бабця. Але коли жив у гуртожитку, доводилося готувати самостійно. Ніколи не користувався доставкою, оскільки не було потреби.

Карантин дуже вплинув на мій раціон харчування. Коли перебуваєш вдома з бабусею, то неможливо не їсти. Ви колись чули, що у бабці внуки голодні? Ніколи! Домашня їжа ― це найкращі, найсмачніші страви, які не отримаєш в жодному ресторані. Моя улюблена страва ― картопляне пюре з відбивною. Їм його, безумовно, частіше. Як на диво, вага від частіших прийомів їжі не змінилася. Не скажу, що обмежую себе в чомусь. Здається, я готував вже за всіма відомими мені рецептами.

Я звик до такого раціону. Проблема в тому, що після пандемії доведеться знову повертатися на навчання. А чи зможу я так смачно готувати, як моя мама або ж бабуся? Не впевнений.

Катерина Симчук, студентка 2-го курсу Інституту телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки
«Повертатись до такого режиму харчування, як у перші тижні карантину, не хочу і не буду! Трішки «побалувала» себе і досить»

Я намагаюся стежити за своїм харчуванням, є вже деякі успіхи. Інколи дозволяю собі трохи зайвого, але це не порівняти з раціоном, який був на початку карантину. До карантину в мене було три прийоми їжі: сніданок, обід і легкий перекус. У період самоізоляції раціон особливо не змінився, але додатково з’їдаю снек. Під час навчанні готувала самостійно, але на вихідних доручала це мамі.

Загалом, нечасто користувалась доставкою їжі, приблизно двічі на місяць. Під час карантину не робила це жодного разу. Мені не бракує ресторанної їжі, бо надаю перевагу домашній їжі.

На початку карантину я вживала нездорову, жирну їжу, часто швидкого приготування. Згодом я зрозуміла, що можна готувати корисніші страви й приділяти цьому більше часу. Набрала кілька кілограмів, але це нормально. Моя улюблена страва ― картопляно-овочева запіканка. Я відкрила для себе величезну кількість нових рецептів! Раніше на це не вистачало часу. Інколи я навіть дивувалась тому, що змогла приготувати ту чи іншу страву так смачно. Карантин пішов на користь моїм кулінарним навичкам! Не дуже економлю на продуктах, але стараюся купувати тільки те, що потрібно, а не те, що хочеться.

Я звикла до такого харчування. З нетерпінням чекаю завершення пандемії. Купуватиму лише здорові продукти, щоб готувати собі щось корисне. Повертатись до такого режиму харчування, як у перші тижні карантину, не хочу і не буду! Трішки «побалувала» себе і досить.