Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Вступ 2020: як порахувати середній бал атестата. Корисні поради

6 серпня 2020, 10:00
За матеріалами МОН України

Аби вступити до омріяного ЗВО вступнику замало балів ЗНО. Потрібно врахувати ще й середній бал атестата. Розповідаємо, якими ресурсами можна скористатися й на що звернути увагу.

Якщо середній бал уже вказаний в документі, Міністерство освіти і науки рекомендує все одно перевірити, чи розрахунки правильні. Якщо бал вказаний неправильно, то документ про повну середню освіту є дійсним, але під час вступу до ЗВО слід подати коректний бал.

Середній бал обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин. Бал обчислюється як середнє арифметичне всіх зазначених в додатку до свідоцтва оцінок (тобто потрібно додати всі оцінки й поділити на кількість вказаних предметів). Предмети, за якими зроблені записи «звільнений(а)/зараховано», а також факультативи в загальну кількість не враховуються.

Розрахувати середній бал можна за допомогою спеціального калькулятора ось тут: https://ez.osvitavsim.org.ua/.

Наприклад, розрахунок здійснюється таким чином:

  • кількість предметів, з яких виставлено оцінки = 21,
  • сума балів = 195,
  • середній бал = 195:21=9,285...≈9,3.

Відповідно до правил округлення, щоб округлити десятковий дріб до першого десяткового знака, необхідно:

  • відкинути всі десяткові знаки, які стоять після першого розряду (у наведеному прикладі відкидаємо цифри 8 та 5);
  • якщо перша з відкинутих цифр була 5, 6, 7, 8 або 9, то останню залишену цифру збільшити на одиницю (оскільки перша відкинута цифра – 8, то попередню збільшуємо на одиницю з 2 до 3);
  • якщо перша з відкинутих цифр була б 0, 1, 2, 3 або 4, то попередню цифру потрібно записати без змін.

Для випускників минулих років оцінки з документа про повну загальну середню освіту, які виставлені за 5-бальною шкалою, враховуються таким чином:

«3» відповідає «6»,

«4» відповідає «9»,

«5» відповідає «12».

Якщо додаток до документа про повну загальну середню освіту відсутній з об’єктивних причин, його середній бал у 12-бальній шкалі вважається таким, що дорівнює «2». У разі подання заяв в електронному вигляді вступник зазначає середній бал в особистому е-кабінеті в 12-бальній шкалі, а переведення в 200-бальну шкалу здійснюється системою автоматично.

Якщо після внесення середнього бала в е-кабінет вступник виявить помилку в розрахунку, він може самостійно її виправити до подання першої заяви. Правильність обчислення перевірятимуть приймальні комісії закладів вищої освіти.