Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Викладач ІМФН у рамках реалізації Нагороди імені Івана Виговського перебуває з науковим візитом у Польщі

10 лютого 2020, 12:51
Кафедра МІ Львівської політехніки

Триває науковий візит асистента кафедри міжнародної інформації Інституту прикладної математики та фундаментальних наук, кандидата історичних наук Любомира Хахули до Республіки Польща в рамках реалізації Нагороди імені Івана Виговського – щорічного відзначення заслуг громадян України в розвитку науки, культури та громадського життя, у формуванні й розвитку громадянського суспільства в Україні та будівництві демократичної проєвропейської України, що поважає найкращі традиції колишньої Речі Посполитої та бере до уваги історичні, сучасні й майбутні зв’язки України з Польщею та Європою.

У вересні – жовтні 2019 року Любомир Хахула здійснював наукові дослідження в Коледжі Європи у Натоліні, що знаходиться в Варшаві і є одним із академічних кампусів (другий знаходиться в місті Брюгге в Бельгії) Коледжу Європи – незалежного закладу післядипломної освіти з європеїстики, заснованого в 1949 році у Гаазі. Наукове перебування в Натоліні передбачало головно наукові дослідження в бібліотеці навчального закладу, яка є найбільшою в Польщі збіркою спеціалізованої літератури із європеїстики, а також надає доступ до понад 500 ресурсів провідних світових академічних видань. Освітня складова наукового перебування в Коледжі Європи в Натоліні передбачала виголошення публічної лекції «Two Ukrainian Historical Memories about World War II: Kyiv and Lviv», яка викликала жваве обговорення представниками таких країн як Польща, Іспанія, Франція, Фаінляндія, Марокко, Білорусь, Україна.

Любомир Хахула провів зустрічі із завідувачем кафедри Європейської цивілізації професором Річардом Баттервік-Павліковським, відомим французьким дослідником історичної політики та пам’яті професором Жоржем Мінком, а також знаним польським політологом і державним діячем, послом до Сейму Павелом Ковалем. Під час зустрічей обговорено стан і перспективи українсько-польських відносин, необхідність тіснішої співпраці у сфері реалізації спільних наукових проєктів, а також обміну практичним досвідом. Низка зустрічей і розмов відбулась і під час публічної презентації результатів міжнародного наукового проєкту «3 Revolutions» про досвід і спадщину трьох українських революцій – Революції на граніті, Помаранчевої революції, Революції Гідності.

Друга частина досліджень реалізовується в Національному закладі імені Оссолінських у Вроцлаві – інституції, що є скарбницею польської традиції і культури, володіє багатими колекціями полоністики, а також архівами відомих польських суспільно-політичних діячів: директора польської станції Радіо «Вільна Європа» Яна Новака-Єзьоранського та міністра закордонних справ Польщі Владислава Бартошевського. Науковий візит передбачає роботу із документами з відділів рукописів та суспільного життя, участь у наукових заходах інституції, підготовку наукової публікації.