Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Викладач кафедри фотоніки Львівської політехніки пропонує виготовляти захисні екрани з підручних засобів

16 квітня 2020, 15:05
Анастасія СТЕПАНЯК, Центр комунікацій Львівської політехніки

Колектив кафедри фотоніки ІТРЕ на час карантину і дистанційного навчання також зосереджує свою роботу на підготовці нових наукових проєктів і опрацюванні отриманих результатів для публікацій і патентів. Під час чергового колективного обговорення активності кафедри, доцент Василь Татарин запропонував простий, дешевий і необхідний в сучасних умовах запобіжний засіб захисний щиток.

У цього засобу має бути розширена функція забезпечувати максимальний захист від вірусу. Прозорі плівки-екрани в супермаркетах, наприклад, не достатньо ефективні, а маски-респіратори виконують обмежену функцію захисту. Отож перед обличчям має бути захисний щиток. Далі виникло питання, як цей щиток закріпити, адже тримати у руці незручно. Почав шукати рішення в інтернеті. Натрапив на захисний шолом, припустив, що такий комплект коштуватиме приблизно 500 гривень, так воно й виявилося. Окрім цього, виготовлення такої складної речі вимагає тривалого часу і значних ресурсів, тож масовим таке виробництво не зробиш. Між щитком і обличчям обов’язково має бути проміжок для вентиляції, отож знайшов варіант, який передбачає пришивання до екрана поролону, але це технологічно довгий процес. Виготовлення захисних щитків спеціальної форми на 3D принтері теж вимагає чимало часу і коштів, тому й цей варіант мені не підійшов. Моя ідея полягає у тому, щоб закріпити текстильне кільце ззовні гнучкого екрана в двох коротких відрізках по краях. У такий спосіб, після переведення зовнішньої частини кільця всередину маски, щиток обов’язково набуде форми дуги, що забезпечить необхідну відстань між обличчям і дeвайсом, а також належний захист з боків, розповідає Василь Татарин.

За словами політехніка, таку маску можна власноруч виготовити впродовж кількох хвилин. Для цього пригодяться підручні матеріали, наприклад, прозора частина папки для файлів чи навіть пластикова пляшка від води.

Щиток я виготовив з прозірки, бо мав її вдома. Та це не обов’язково. Ще однин варіант маски зробив з пластикової прозорої пляшки з плоским боком, відрізавши верх і низ така маска буде ще краща, ніж з прозірки. Прозора частина папки для файлів, яку точно мають вдома викладачі і студенти, також чудово згодиться для цієї мети. У якості тканинного кільця використав гумку для одягу, яку теж мав вдома. Купити її можна будь-де. Прозірку також можна недорого придбати в інтернеті. А текстильне кільце кріпиться до щитка звичайним канцелярським степлером. Будь-який виробник міг би виготовляти такі маски і закрити проблему не лише в Україні, а й в усьому світі, наголошує викладач.

Ще одна перевага, яку називає Василь Ярославович: така маска легко поміщається у паперовий конверт формату А4, що значно спрощує її пересилання поштою. Наразі такими захисними екранами вже користуються у сім’ях працівників кафедри фотоніки.