Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Викладачі Львівської політехніки виступили експертами проєкту розширення Снопківського парку

2 листопада 2020, 12:23
Лідія Неплях, Центр комунікацій Львівської політехніки

Снопківський парк – одна з перлин Львова, що налічує понад 200 порід дерев. Тут влаштовано сад безперервного цвітіння та розарій з понад 40 сортами троянд. Парк є пам’яткою садово-паркового мистецтва, його площа становить понад 35 га.

Уперше в історії Львова рішенням Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України територію парку розширять на 11 га. За словами адвокатки й ініціаторки проєкту Галини Янко, метою розширення є запобігання забудові паркової площі. Пані Галина розповіла, чому вона вирішила боротися за парк.

– Коли я переїхала та стала жити біля Снопківського парку, я як адвокатка виявила за документами, що досить велику територію парку мають забудовувати. Потім рішення намагалися поставити на виконавчий комітет, аби забрати частину парку під забудову. За моєю заявою було, здається, п’ять протестів прокурорів. Боротьба тривала вісім років. Цей процес ще не завершився, адже це не кінцеве рішення, але воно не дає можливості відхоплювати територію парку, яка вже попередньо погоджена з міністерством. Межі об’єктів природно-заповідного фонду мають бути внесені до державного кадастру. Це найважливіше, що потрібно для збереження парків, – підсумувала Галина Янко.

Згідно з документом «Про погодження зміни (розширення) меж об’єкта ПЗФ місцевого значення», обґрунтування зміни меж Снопківського парку розробив Інститут екології Карпат НАН України на підставі експертного висновку, який підготували кандидатка архітектури, професорка, завідувачка кафедри містобудування Львівської політехніки Галина Петрівна Петришин та кандидат архітектури, доцент кафедри містобудування Львівської політехніки Степан Павлович Тупісь.

Галина Петришин розповіла, що також було з’ясовано доцільність приєднання нових ділянок для розбудови екокоридорів на підставі аналізу біотичної та абіотичної складових парку, його рекреаційного потенціалу.

Своєю чергою Степан Тупісь повідомив, що було проведено ландшафтно-композиційний аналіз парку та встановлено, що за період із 60-х років минулого століття втрачено низку елементів садово-паркового мистецтва, зокрема розарій у центральній частині головної алеї й сад безперервного цвітіння внаслідок випадання багатьох видів декоративних дерев та кущів, що призвело до зменшення пейзажно-естетичного значення парку.

Аналіз експертами тваринного та рослинного світу, водних об’єктів і ландшафтів показав, що парк варто розширити. Усього рекомендують додати чотири ділянки, а саме: частину вододільного плато з прогулянковою алеєю, що прилягає до стадіону «Україна» зі сходу, та ділянку плато зі спортивним майданчиком і ступінчастим схилом, що спадає до вулиці Кримської в центральній частині Снопківської височини; днище долини Снопківського потоку та частину днища балки нижче від водойм «Зелене око» з прилеглими схилами до вулиці Зеленої; третю ділянку в межах крутих схилів у місці розгалуження вулиць Бучми та Кримської, а також четверту ділянку – на вулиці Кримській.

Розширення меж парку підвищить його ландшафтну презентативність і збільшить видову різноманітність, збереже популяції, зокрема тих видів тварин, які є найчутливішими до впливу антропогенного навантаження.