Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

Випускник Політехніки Олег Галів: «Щоб досягнути успіху, потрібно бути активним і завжди шукати можливість заявити про себе»

27 жовтня 2020, 11:42
Ростислав Дмитрук, фахівець групи зв’язків з випускниками

Олег – випускник Львівської політехніки, журналіст та ведучий «Народного Толк-шоу» на телеканалі НТА – журналістику полюбив ще у 8 класі.

«Журналістика – то окрема галактика. І там я себе знайшов. З кожним днем стараюся рости, розвиватися, пізнавати нове і практикувати здобуте».

– Олеже, розкажіть, будь ласка, про роль освіти у формуванні вмінь, необхідних для успішної самореалізації журналіста.

– Базова освіта в журналістиці потрібна. Я не погоджуюсь, що достатньо лише курсу магістратури. Важливо, щоб базова освіта базувалася саме на практиці. Мінусом журналістської освіти є недостатня кількість практики. Коли люди отримують роботу, вони зіштовхуються з багатьма труднощами, які для них незрозумілі. Часто у підручниках не пишуть про сучасні проблеми, що актуальні.

– Чи можете назвати тоді дисципліни, які є базовими, саме під час навчання на журналістиці?

– Теорія і методика журналістської творчості, правові норми журналістики України та інтернет-журналістика. Особливо остання зараз активно розвивається. Також, як казав раніше, важливо, щоб ці курси оновлювали, зважаючи на виклики сьогодення.

– Як можете прокоментувати сучасний стан, актуальність і тенденції розвитку сфери медіа?

– Хто б що не казав, але зараз преса поступово вимирає. В Україні певна кількість друкованих видань залишиться, але їхня кількість скоротиться. Стосовно інтернет-ЗМІ, то вони вже випереджають навіть телеканали, адже мають можливість швидко подавати інформацію, що зараз дуже актуально. Сьогодні все переходить в інтернет, від газет до ТВ.

– Які ЗМІ є авторитетними для Вас сьогодні?

– Це: два сайти, які мігрують в телебачення. Перший – «Радіо свобода», другий – «Українська правда». Також читаю львівську газету «Ратуша».

– Пригадайте навчання у Львівській політехніці: досягнення та помилки, які були допущені в студентському житті?

– Політехніка дала мені дуже багато. Я дякую викладачам, які з розумінням ставились до того, що починаючи з 3–4 курсу я вже працював. Сьогодні ми з ними в добрих і теплих взаєминах. Радий, що кафедра оновлюється, залучає нових, активних викладачів та практиків, які доповнюють потужний викладацький склад.

«…Тут мене завжди підтримували і допомагали, адже поєднував роботу і навчання. Саме в практиці здобув найважливіші вміння. Молода кафедра, свідомий курс, знаний викладацький склад. 4 роки співпраці, саме так – співпраці, були того варті. Викладачі ЖЗМК – респект! Бо захист, як відомо, був важкий!»

– Заліковка – не головне?! Які універсальні навички потрібно розвивати, щоб стати успішним журналістом?

– Якщо є бажання та спроби реалізації в журналістиці, тоді у тебе все вийде. З 13 років я мріяв стати журналістом. Після першого курсу спробував усе: радіо, газета, інтернет-ЗМІ і, зрештою, зупинився на телебаченні. На мою думку, це найкращий шлях в журналістиці. Ти пробуєш, шукаєш, а тому згодом зможеш зупинитись на тому, що подобається найбільше.

– Питання працевлаштування: пошук роботи, основні вимоги до кандидата.

– Потрібно добре орієнтуватися в сьогоденні. Бажано цікавитись усім. Стосовно працевлаштування, то львівський ринок медіа є невеликим. На ту кількість випускників, на жаль, не вистачає ЗМІ й відповідно робочих місць. Щоб отримати роботу, як я і говорив, потрібно бути активним, завжди шукати можливість заявити про себе.