Ви переглядаєте архівну версію офіційного сайту НУЛП (2005-2020р.р.). Актуальна версія: https://lpnu.ua

«Вивчаю французьку мову, щоб поїхати на стажування до Франції» ― стипендіат проєкту «До вершин з Roshen» Олексій Курило

10 серпня 2020, 11:18
Марія Кіндратович, Центр комунікацій Львівської політехніки

Олексій ― першокурсник Інституту хімії та хімічних технологій, який став стипендіатом проєкту «До вершин з Roshen». Майбутній біотехнолог поділився з нами враженнями від участі у конкурсі, а ще розповів, чому обрав хімію і Львівську політехніку.

Розкажи, як вирішив податися на програму?

― Побачив оголошення про стипендію від Roshen випадково ― зайшов у 9-ий корпус, прочитав, і вирішив спробувати свої сили. Оскільки я першокурсник, усе, що від мене вимагалося, ― екзаменаційні результати. Я їх завантажив і відправив на вказану адресу. Насправді надія була у мене невеличка ― знав, що подавалися багато людей. Звісно, коли дізнався, що пройшов, тішився. 

Що усвідомив, коли дізнався, що входиш до списку стипендіатів?

― По-перше, збагнув, що все-таки розумний (сміється). До речі, мої одногрупники моєму успіхові теж зраділи. По-друге, зрозумів, що заробити певні кошти студенту не так і складно. Ця стипендія збільшила мої фінансові можливості на найближчі пів року. 

Загалом свого високого результату не очікував. Був здивованим, дізнавшись підсумки. Гадав, що оцінюватимуть учасників більш прискіпливо, не всі отримають стипендію…

Чому обрав саме хімію та Львівську політехніку?

― Загалом доволі часто раніше брав участь у різноманітних олімпіадах Львівщини. Відчував, що мене цікавить спеціальність, пов’язана з цим предметом. Спочатку хотів іти у Львівський національний університет імені Івана Франка, але згодом зробив вибір на користь Політехніки. Серед спеціальностей вагався між хімічними технологіями та біотехнологією. Враховуючи, що біологію добре знаю, а також вичитав у мережі, що ця галузь зараз доволі перспективна, обрав останню ― і не прогадав. Мені подобаються викладачі, з якими я працюю, навчальні матеріали, які опрацьовуємо, моя група. 

Який напрям у своїй галузі конкретно вивчаєш?

― Недавно досліджував нові сполуки ― це органічна хімія, але вона більше пов’язана з біохімією. Йдеться навіть про такий фармацевтичний ухил: ці сполуки впливають на розумову діяльність, антиракову активність. Вони нові та ще недосліджені. Сподіваємось, їх усе-таки визнають, і ці сполуки стануть корисними для людства. 

А чим цікавишся на дозвіллі?

― 10 років займався бальними танцями. На жаль, закинув через ЗНО, але сподіваюся згодом продовжити. Перед карантином чимало часу витрачав на наукову діяльність, мені це по-справжньому подобається. Знаю, що наш університет пропонує можливість поїхати у Францію, на стажування, тож зараз вивчаю французьку мову. Хочу використати цю нагоду у майбутньому. Також хотів би вступити на магістратуру після 4-го курсу. Прагну максимально працювати, щоб усі знали, що біотехнологи ― прогресивні, а Львівська політехніка заслуговує на пошану серед львівських університетів.